Регистрация

Тайната на азиатските сосове със соев сос

16 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 1662
Тайната на азиатските сосове със соев сос

Как се прави домашна храна като купена от китайския ресторант, сервирана в японско заведение или приготвена в традиционния корейски стил?

 

Азиатската кухня пленява сетивата с апетитни и добре изглеждащи ястия, сосове, които полепват по хапките панирани меса, зеленчуци, риби, гъби и създават хармонична ароматна глазура. Едва ли има небце, което не е останало във възторг след като опита сгъстения соев сос до консистенция на солен мармалад с подправки около сотиран, паниран, запечен или запържен продукт. Носи източен вкус, неповторима автентична визия и уникален завършек на ястието. А знаете ли колко лесно се приготвя? Стига да имате ключа към тайната му, можете да превърнете всяко обикновено ястие в китайска или японска домашна храна. Ето как.

Рецепта за гъби със зеленчуци на тиган в азиатски стил

От какво се прави сосът на китайските ястия със соев сос? Ще се изумите, но в него има само четири продукта. Това са соев сос, вода, чесън и царевично нишесте. Не бъркайте царевичното нишесте с царевично брашно, защото продуктите са различни. В някои японски рецепти то се заменя от фино смляно оризово брашно. Ако не харесвате чесън, можете да го пропуснете, но ще загубите част от автентичността на вкуса. Можете да замените с чесън на гранули, за да присъства все пак, но да не се усеща така натрапчиво. Изглежда голямо количество, но за 700-800 г месо, зеленчуци, риба, картофи или гъби се добавят 125 мл. соев сос, толкова вода, 3 големи скилидки чесън и 3 с.л. с връх царевично нишесте.

Рецепта за свинско по китайски със зеленчуци и соев сос

Как се прави азиатски гъст сос от соев сос? Трябва ви голям тиган с незалепващо покритие. Очаква се в него предварително да сте панирали, запържили, сотирали, запекли или задушили основния продукт. После го забършете със салфетка, ако има изгорели парченца от готвенето. Можете да добавите 1 с.л. мазнина, но тя не е задължителна. Сложете на умерен към силен огън и сипете соевия сос. През това време си отмерете ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СТУДЕНА вода в чашка. Сипете в нея царевичното нишесте или оризовото брашно и разбъркайте докато се разтвори. На тънка струйка при непрестанно бъркане сипете водата в къкрещия соев сос. Когато сте готови, намалете огъня, добавете минатия през преса чесън и бъркайте докато сосът се сгъсти. А после прибавете основния продукт и мешайте няколко минути докато неустоимата соева глазура полепне по продукта, придавайки му автентична визия на китайска храна и въобще на блюдо от Източна Азия. Ако поръсите със семена бял сусам и нарязан косо пресен лук, домашната храна ще заприлича на прясно излязла от китайски ресторант.

Рецепта за бутчета със соев сос, мед и кетчуп по азиатски

Добавки в азиатска соева глазура. Корейците слагат малко повече чесън, китайците добавят захар, оцет и лют пипер, а японците залагат на джинджифил. Това са добавки по желание към основната рецепта. Тук вече трябва да знаете какъв вкус целите и кога да сложите добавката. Ако искате сладко-кисела нотка – преди още да излеете соевия сос сипете 2 с.л. захар в леко намазнен тиган и щом започне да се карамелизира, добавете 2 с.л. оцет. Разбъркайте получения карамел и залейте със соевия сос. Нататък действайте по рецепта. Ако ще добавяте джинджифил, то запържете 5 см. рендосан на ситно ренде корен в 1 с.л. олио и след това добавяйте захар и оцет или директно соевия сос. Ако работите с джинджифил на прах обаче, го прибавете след като приключите с наливането на водата с царевичното нишесте.

Рецепта за пилешки крилца със соев сос и захар

Какви продукти могат да се сготвят в соева глазура? Бъдете креативни и смели. В така направения сос могат да влязат всякакви месни панирани хапки. В Япония най-често нарязани на тънки ленти риба или телешко се минават през леко намазнен тиган на силен огън за няколко минути. В Китай пилешки хапки се овалват в царевично нишесте, оризово брашно или панировка темпура, пържат се на силен огън за 4 минути и след това се отцеждат от мазнината. После се вкарват в соевата глазура. Така се прави познатото и обичано Пиле по императорски от китайския ресторант. Можете да използвате за основен продукт всякакви сготвени на пара, задушени или запържени зеленчуци, гъби и дори сварени и нарязани на хапки картофи. С тази глазура се готви и прочутото тофу в соев сос.

Вижте какво представлява темпурата и как се прави

На снимката в началото на материала е първият ми опит за пилешки филенца в соева глазура. Приготвянето на ястието отне 25 минути с нарязването на месото. Оказа се по-лесно от очакваното, но максимално вкусно. След това опитах с гъби пачи крак и се превърна в семейна любима рецепта. С картофи пък стана доста екзотично, а захарта там е просто задължителна.

Със соевата глазура няма как да сбъркате. Не овкусявайте основния продукт при първоначалната му термична обработка, за да не стане пресолено ястието. Ако ще се пробвате за първи път да направите лесния азиатски сос и се притеснявате, че няма да се сгъсти, знайте, че във всеки един момент можете да добавите още царевично нишесте разбъркано в малко студена вода. То набъбва идеално и превръща соса в глазура. А в търсене на идеалната визия можете да украсявате на финала с поръска от семена бял сусам, листа пресен или див лук, листенца свежи кориандър или магданоз. Давайте смело – по-лесно и бързо е, отколкото си представяте.

А ако вече сте опитали да си направите домашно китайско със сос по тази рецепта, то най-вероятно сте изумени от професионалния резултат. Споделете на фейсбук страницата на kulinarno.bg своя личен успех.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Гомасио – японска подправка от сусам и сол

Азиатска подправка от печен сусам с морска сол радва небцето и се грижи за здравето.   виж още »

Какво се крие в китайския микс Пет подправки

Познатият овкусител за солена азиатска кухня Пет подправки съдържа канела, звезден анасон, карамфил, сечуански пипер и резене. виж още »

Сензационно – китайската кухня вреди на здравето

В големи дози натриевият глутамат води до пристрастяване, световъртеж, затлъстяване и астма. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта