Регистрация

Съвети за варене на храна от Петър Дънов

22 Oct 2019   /   nina123   /   Видяна: 1778
Съвети за варене на храна от Петър Дънов

Термичната обработка трябва да е с възможно минимално време и на умерен градус.

 

Неизменна част от учението на Петър Дънов е заложено в тайните на здравословното хранене, пречистващо тялото, ума и духа. Начинът, по който се приготвят продуктите е ключов за тяхното усвояване и запазването на полезността им. Учителят препоръчва консумацията на растителни продукти, като те трябва да преминат минимална термична обработка. Ето някои от ценните правила за варене на Петър Дънов.

 

1. Варете възможно най-малко време. Смисълът на това готвене се крие в идеята продуктът да бъде готов за консумация. Всяка секунда след неговото разваряване е единствено удължен момент на убиване на полезните съставки. Повечето зеленчуци са идеални между 3 и 10 минути варене. Това не важи за морковите – те изискват 30 минути, а бобът и някои варива може и повече.

 

2. Варете на нисък градус. Идеята е водата просто да кипи, а не бурно да се пени по време на готвенето. Затова човек трябва да намери най-ниската възможна температура, която да поддържа заветните 100 градуса на течността. Всеки градус отгоре отново убива полезните съставки на продукти.

 

3. Винаги пускайте продукта във вече завряла вода. Грешка е да се залеят съставките за една супа с вода и да се сложи да кипва. Вкусът и полезността се запазват повече, ако във врящата вода пуснете нарязаните съставки.

 

4. Не вдигайте капака и не разбърквайте по време на варене. След като потопите продуктите, просто си засечете колкото време им е необходимо, за да станат готови. Оставете ястието на спокойствие и когато времето изтече, просто го махнете от огъня – може да се сготви и без вашата суета около него.

 

5. Винаги сервирайте салата към варената храна. Пресните зеленчуци съдържат витамини, минерали и фибри, които в сварено състояние драстично намаляват и не подпомагат така добре работата на стомаха. Ако в храната ви няма пресен растителен елемент, добавете го под формата на салата, сервирана встрани.

 

6. Не оставяйте варивото за последващо хранене. Гответе точно толкова, колкото ви е необходимо, за да се наядете. Веднъж сготвено ястието не бива да се притопля или да остава за другия ден. Храненето започва с приготвянето на продуктите, а не с поставянето им в устата. И двете задължително трябва да се правят с добро настроение, за да има полезен ефект.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове при варене на храни

Кафявата пяна от месата трябва да се почисти, но понякога бялата пяна на мръвки и зеленчуци съдържа доста вкус и полезни вещества.   виж още »

Диетата на Петър Дънов с жито, орехи и ябълки

10-дневна прочистваща диета на Учителя сваля килограми и изчиства токсините от тялото. виж още »

Петър Дънов: Как да се прочистим чрез вода

Само с две процедури седмично за 10 мин. ще изчистите мисълта и тялото и ще успокоите нервната система, твърди Учителят. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта