Регистрация

Сиропът от агаве – модерен заместител на бялата захар

25 Jun 2013   /     /   Видяна: 3529
Сиропът от агаве – модерен заместител на бялата захар

Нектарът от агаве е по-полезен и по-сладък от захарта, но не прекалявайте с него.

В последните години тенденцията за здравословно хранене, която се превърна в мода за редица европейски страни и производители все повече навлиза като идея и в родната кулинария. В сладкарството, обвинено за едно от най-вредните хранителни индустрии заради високото съдържание на мазнини и бяла захар, все повече се търсят алтернативи на животинските мазнини и „сладката смърт“, които да не променят крайния вкус на изделието, като същевременно го правят по-нискокалорично и по-здравословно за най-големите му любители – децата.

Тук се появява вече широко разпространения и на нашия пазар сироп или нектар от агаве. Първоначално слаган само в сладкиши за хора с високо ниво на кръвната захар, днес той е универсален подсладител за десерти, кафе, масла, мляко и плодови напитки. Освен че намалява риска от диабет, не е толкова разрушителен към костната система и зъбите, както захарта; а също така е и добро решение за дамите, които искат да свалят някое килце, без да се лишават от ежедневното десертче или сутрешното кафе с лужичка захар.

Родина на благоприятната за тялото съставка е Мексико. Агавето е пустинно, подобно на кактус растение, познато на местните от хилядолетия. Не случайно те го наричат „подарък от боговете“ и имат редица рецепти с него. Ценният сироп се извлича от сърцевината на плода и е близо 2 пъти по-сладък от захарта. за сметка на това в 100 мл от него се съдържат само 310 ккал., обясняват диетолози. В съдържателния му разбор за 100 мл още има 0,5 г мазнини, но само ненаситени; 76 г въглехидрати, от които 73 г – захари; 0,5 г хранителни влакна и минимално количество натрии.

Експерти по здравословното хранене горещо го препоръчват като заместител на захарта, подчертавайки бързото му усвояване от организма и факта, че е добра превенция срещу рак на дебелото черво.  Но и предупреждават, че при продължителна употреба не е добре да се приема повече от 40 мл на ден, защото натоварва черния дроб и дори може да доведе до негово блокиране.

На родния пазар цената на сиропа от агаве варира между 9 и 12 лв. за 250 мл в зависимост от производителя и вносителя. Продава се във всички магазини за хранителни добавки, здравословни храни, диабетични, диетични, вегетариански и вегански продукти, както и все по-често може да бъде намерен на щандовете за сладкарски съставки в големите супермаркети. Добре е, ако сте взели решение да го ползвате трайно като заместител на бялата захар и основен подсладител да се застраховате, като се консултирате с диетолог или адекватно по темата медицинско лице.

 

Екипът на kulinarno.bg ви пожелава сладък живот! 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Овесено мляко – най-доброто алтернативно мляко

Овесеното мляко е най-добрият заместител на краве мляко, а вкусът и кремообразната му текстура са идеална добавка към напитки и ястия.   виж още »

Изомалт – най-полезният заместител на захарта

Е953 е сладък естествен продукт с малко калории, подходящ за диабетици, нискокалоричен и по-полезен от захарта.   виж още »

Тридневна диета спасява от захарна зависимост

Ако не искате да сте грозни, болни и дебели, сведете до минимум консумацията на захар, съветва хранителният експерт Брук Алпърт.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта