Регистрация

Рожков – полезна сладост на дърво

17 Oct 2014   /   nina123   /   Видяна: 16106
Рожков – полезна сладост на дърво

От древността до наши дни в Южна Европа расте дърво с уникални хранителни и здравословни качества на плода.

Рожков – не – това не е руска фамилия на някой агент, нито герой на роден детективски роман. Става въпрос за изключително ценно храстовидно дърво, чиито хранителни качества племената, населявали Балканския полуостров още преди Христа са познавали и високо ценели. Рожковът расте в Средиземноморието и ражда плодове, подобни на шушулките на акацията. В миналото от тах са се правили подсладители, напитки, десерти, сладки хлябове, но с идването на новите култури по време на Великите географски открития страни като Италия, Испания, Португалия, Гърция, който широко използвали рожковите блага, постепенно забравили за уникалната сладост на шушулките.

Така през Ренесанса вместо местния рожков на мода дошли захарната тръстика и захарното цвекло, а едно дърво с полезни плодове започнало да тъне в забрава. Днес обаче хората се връщат към изконните традиции и обичаи на предците си, търсейки в тях древната философия на природосъобразния начин на живот. Затова и през последното десетилетие интересът към рожкова се преражда и културата започва да се цени като уникален природен заместител на бялата захар и суровина за производство на прах, подобен на какаото, но с по-добри хранителни показатели.

Какво представлява рожков? Това е многогодишно храстовидно растение, което пишман ботаниците дори биха могли да объркат с акация. Достига височина до 15 метра. До шестата година от живота си дървото само расте и заяква, без да създава плодове. С всяка следваща година след това увеличава продукцията си, която е изключително щедра. На десетата година от живота си вече дава около 50 кг плод, а яки и стари рожкови могат да дарят реколта до 120 килограма на година. Мнозина от тези видове са столетници, затова опазването им и грижата за тях се превръщат в приоритет за производителите на модерни подсладители и заместители на захарта.

За какво се използват плодовете на рожкова? Тук вариантите са много както от древни, така до модерни. Още във вехтите архиви се споменава напитката от рожков, която силно наподобява какаото по цвят и вкус. Когато плодовете и шушулката се смелят, се прави рожково брашно, използвано и днес за разреждане на какаото и подобряване на вкуса му. От сладкия прах може да се замеси хляб, който силно сладни или пък лъжица-две да се добавят към тесто за различни видове десерти. Познатият заместител на захарта Е-410-каробин е всъщност екстракт от рожков, който се използва за подсладител в хранителната промишленост. От рожков се прави също и хляб, подходящ за хора с глутенова непоносимост. Растението тепърва се налага в козметиката като естествен източник на овланяващи етерични масла, кремове и маслки за кожа.

Какао или брашно от рожков? Мнозина почитатели на Средиземноморското какао (както някои наричат брашното от рожков) изтъкват неговите полезни свойства пред тези на по-традиционната и неуспоримо здравословна напитка, но истината е, че и двете си имат собствените плюсове. Най-полезно е те да се комбинират в една напитка в съотношение 50:50, защото съдържанието им на витамини и минерали взаимно се допълва.

Полезни свойства на брашното от рожков. Прахообразният екстракт от плода се използва като профилактично средство за понижаване на холестерола заради уникалното количество фибри, което съдържа. Препоръчва се като заместител на захарта и кафето при редица методи за здравословно хранене защото съдържа лесно разградими захари, нутриенти и има лек ободряващ ефект. Подходящ е за консумация от хора с алергии към глутен и горещо се препоръчва на бременни жени поради високото съдържание на витамини от групата В. В състава му влизат и редица жизненоважни микроелементи като калий, калций, манган и мед. В 100 грама брашно от рожков се съдържат 220 калории.

Къде се продава и каква е цената на брашното от рожков? В България брашното от рожков все още не се е наложило като желана суровина в домакинството, затова и намирането му в комерсиалната хранителна верига е трудно. И докато в кварталния супермаркет ще срещнете въпросителния поглед на продавачката, то в големите вериги хипермаркети можете да намерите дори производства на различни фирми. В магазините за здравословни, диетични и диабетични храни също ще ви продадат продукта. Редица виртуални шопове за хранителни добавки предлагат брашно от рожков, затова можете да си го поръчате и онлайн. Продава се в опаковки от 125 грама, 250 грама, 500 грама и килограм, като цената на ½ кг е малко под 20 лева.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Лимец – древна полезна храна и модерен здравословен продукт

Лимецът е най-чистия и полезен за тялото вид пшеница, подходяща за хората с глутенова алергия. виж още »

Семена от чиа – новата модерна суперхрана

Във вълшебните зрънца се съдържат три пъти повече антиоксиданти, отколкото в боровинките. виж още »

Елда – пълноценен заместител на месото

Руската гречка е обявена за суперхрана. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта