Регистрация

Елда – пълноценен заместител на месото

26 Jun 2013   /   nina123   /   Видяна: 9197
Елда – пълноценен заместител на месото

Руската гречка е обявена за суперхрана.

Зад словосъчетанието „зрънце за милиони“ се крие индийската култура елда, която руснаците са възприели от столетия и наричат гречка. Нейното благотворно влияние върху организма, полезните й за тялото съставки и белтъчините, които съдържа й извоюват правото да се нареди в списъка на модерните суперхрани.

Първоначално в България елдата навлиза като хранителна добавка за спортуващи, тъй като е богата на бързо разградими белтъчини, които дават сила и лесно се изразходват. Индийските зрънца са подходящи за различни диети, защото не съдържат глутен. В 100 г елда има 14% захари, 2% мазнини, фибри и благодатните за тялото елементи йод, желязо, магнезий, цинк, бор, фосфор, които подхранват и запазват здравината на косата, кожата, ноктите и костната система. Елдата спомага за намаляването на нивото на кръвната захар, кръвното налягане и холестерола, а също е обявена за елексир на младостта. За вегетарианци, вегани и хора на прочистващи пости елдата е пълноценен заместител на месото.

Когато си купувате елда, трябва да знаете, че колкото по-светли са зрънцата й, толкова по-сигурно е, че продуктът не е преминал през термична обработка, така че ако съдържанието на пакета ви се струва червеникаво, по-добре си потърсете от друго място. Няма руски хранителен магазин, който да не я продава, а вече е широко разпространена и в по-големите хипермаркети, както и магазините за диетични храни и хранителни добавки за трениращи. Не търсете елда на щанда със зърнени култури, тъй като тя не спада към тях. По-голям успех ще имате в раздела с диетични и здравословни храни. Цената й е между 4 и 6 лв. за 500 г. Когато отворите опаковката, но не използвате цялото съдържание, добре е да съхранявате остатъка от него в керамичен или стъклен съд с капак за не повече от 2 седмици. Ако зърната имат и минимален аромат на плесен или влага – не ги консумирайте.

Ако си купувате елда за първи път и нямате идея какво да си сготвите с нея, ние от kulinarno.bg  ви предлагаме стотици рецепти с вълшебните зрънца – ТУК. Ако ви е нужна за диети и програми за отслабване, комбинирайте я с мляко или я консумирайте варена с подсладители, ванилия, канела и др. по ваш избор.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво е папуда и защо е полезен боб мунг

Боб мунг е азиатска суперхрана, която не предизвиква газове, крие множество здравословни ползи и може да замени обикновените боб и леща в менюто. &nb виж още »

Овесено мляко – най-доброто алтернативно мляко

Овесеното мляко е най-добрият заместител на краве мляко, а вкусът и кремообразната му текстура са идеална добавка към напитки и ястия.   виж още »

Изомалт – най-полезният заместител на захарта

Е953 е сладък естествен продукт с малко калории, подходящ за диабетици, нискокалоричен и по-полезен от захарта.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous24-08-2017
wh0cd198082 buy inderal online Clomid 50 Mg DICLOFENAC 50 MG
anonymous07-08-2017
k92v4kymojxx6tl1cp baidu izneou7jbuuys0zhm2
anonymous26-07-2017
4qvn30rp0h8ebeyh32 baidu baidu ies45a8zn6phn99qts

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта