Регистрация

Порциите на Тайната вечеря се увеличават с годините

18 Feb 2017   /   nina123   /   Видяна: 2143
Порциите на Тайната вечеря се увеличават с годините

Учени откриват тенденция между годината на изобразяване на Тайната вечеря и количеството храна, което е сервирано на трапезата.

Когато заговорим за Тайната вечеря, в главата ни автоматично изскача едноименната картина на Леонардо да Винчи изобразяваща последното угощение на Исус Христос с Апостолите. Според Евангелие от Йоана именно на тази богата трапеза Бог Син казва на своите верни сподвижници, че ще бъде предаден от един, който седи на тази маса.

Това, което прави впечатление на мнозина, е претрупаната маса, на която отдадените на скромен живот и молитви люде гуляят. Оказва се обаче, че Леонардо да Винчи не е първият художник, изобразил Божието предателство, а с всяка следваща интерпретация на събитието трапезата става все по-охолна.

Учени от университета в Корнел правят сензационно разкритие, сравнявайки 52 рисунки на Тайната вечеря от различни епохи и векове. Изследователите успяват да докажат, че колкото по-нова е интерпретацията, толкова по-претрупана е масата, толкова по-обилни са порциите и толкова по-големи са чиниите.

Първото изображение на прощалното събиране датира още 1000-а година, а последното е завършено малко след 1700-ата. За това време големината на чинийте се е увеличила с 66%, хлябът е набъбнал с 23%, а основното е получило грандиозното уголемяване с 69%.

За целта екипът работи върху картините, като ги подрежда хронологично според създаването им. След това, с помощта на специална апаратура търси съотношенията между отделните части на тялото – глава, длани, торс спрямо размерите на чинии и чаши, ястия, насъщен. Оказва се, че в 100% от случайте количествата храна са станали повече в по-новосъздаденото изображение.

Според изследователите това е тенденция в развитието на човека. Обстойната публикация с изводите от изследването, видяла бял свят в Международния журнал за затлъстяването, обяснява, че с годините на развитие на обществата наистина порциите са ставали все по-големи. Най-вероятно изкуството просто е било манипулирано от действителността, в която е живеел авторът.

Публикацията обяснява, че големите порции настъпателно са се превръщали в символ на човешкото богатство, било то НЕ само материално. Затова и духовната сила на Исус Христос и 12-те му ученика е изглеждала още по-велика чрез грамажа на храната, с която са разполагали. От Международната асоциая по затлъстяването обаче добавят, че именно с този начин на мислене човечеството е достигнало до 26% затлъстялост на нашите съвременници за сметка само на 6% през 1000-а година, когато дори и божиите порции са били драстично по-малки.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Картини от храна издават вкуса на известните

Любовта на Тръмп към парите грейва в зелени подправки, а Бионсе е сладка като шоколад. виж още »

Легендата за синьото сирене и рокфорския овчар

Как според преданието се е появил един от най-известните видове синьо сирене и как се прави Рокфор днес. виж още »

Притча за храненето в ада и рая

Добрите хора умеят да споделят храната си, а лошите – искат всичко за себе си. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта