Регистрация

Да подготвим храна за барбекю на открито

23 Jul 2020   /   nina123   /   Видяна: 2137
Да подготвим храна за барбекю на открито

Предварително овкусяване на пържолите за барбекю, замесване на каймата за кюфтета и кебапчета, мариноване на месо и зеленчуци за скара.

 

В разгара на всяко лято се преражда модата за барбекю. Пък и усещането с компания сред природата да се хапва прясно изпечена храна, която мъжете надиплят, пийвайки студена бира, докато девойките режат зеленчуци за салата, си е приятно преживяване и страхотна отмора. Ала вкусната храна си изисква предварителна подготовка, която може да бъде направена у дома. А на финала просто се пече и хапва – до поточе, в горски хлад или на раззеленена полянка. Ето какво можете да направите вкъщи, за да бъде готвенето на открито максимално бързо, а резултатът невероятно вкусен.

 

Свинско и телешко на барбекю. Това е тежко червено месо, което обича допълнителни аромати и овкусяване. Тъй като не е удобно да се носят месища в плуваща марината, можете да подходите по-семпло. Обтрийте мръвките (не ги начуквайте, нека си бъдат дебели и сочни) със сол и пипер, намачкан чесън или чесън на прах. Свинското подправете още с кимион, а телешкото пък харесва розмарин. След това покапете с манзина и подредете месата в плик. Между тях можете да сложите дебели кръгчета лук. Хем ще ароматизират мръвките, хем след това можете да метнете и тях на скарата. Приберете плика в хладилник до момента на тръгването.

 

Саламура за меса съхранява най-дълго мръвките. Ако пък ви очаква дълъг път, а преди паленето на барбекюто се очертава месото да стои на топло, по-добре заложете на саламурата – този метод е използван на съхранение на меса в миналото, когато хората не са разполагали с хладилници. На всеки литър студена вода се добавят по две равни супени лъжици морска сол и се разбърква до разтваряне. Месото се потапя вътре, като не бива да се подава от саламурата. Дръжте в хладилник до последния момент, а после вземете със себе си. Ще издържи около 24 часа на стайна температура в саламурата без опасност от разваляне. Трябва обаче да измиете мръвките преди да ги метнете на скарата. Иначе стават прекалено солени. А ако имате възможност и да ги подсушите и намазните непосредствено преди печене, обещават да са още по-вкусни.

 

Подготовка на пилешко за барбекю. Това месо е сухо и с по-ненаситен вкус. Изпечено на барбекю, рискува да стане на трески, освен ако не подходите с разбиране. В 50-тина мл олио или зехтин разтворете подправки – сол, черен и червен пипер, розмарин, босилек, риган, чесън и лук на прах. Намажете добре месата. А след това ги залейте с кофичка кисело мляко. То ще ги консервира, за да се запазят, докато дойде времето им за печене. Можете да готвите директно с коричката от кисело мляко – става доста апетитно, а и подправките се задържат по-стабилно върху пилешкото.

 

Кюфтета и кебапчета на барбекю. Важен съвет, ако си мелите каймата в магазина – поръчайте си с повече мазнинка, защото барбекюто често вдига висока температура и месните ви деликатеси могат да станат сухи. Ако ще правите кюфтета, добавете наситнен лук в грамаж 1/3 от този на каймата. Не забравяйте основните подправки – кимион, сол, черен, червен и по желание лют пипер. Пресен магданоз също си отива. За съжаление ще трябва да сложите и яйце в каймата, което я прави силно нетрайна в суров вариант на топлото време. Не слагайте хляб и не оформяйте кюфтетата и кебапчетата предварително. Вземете замесената кайма и отделно съд, в който да си сипете вода, за да мокрите ръце при оформянето. Правете ги една идея по-сплеснати. Барбекюто развива много висока температура, която може да изгори храната отвън, докато достигне до средата на продукта.

 

Сланина за намазване на барбекюто. И не забравяйте – каквото и да печете на тези скари, след като загреете решетката, я намажете със сланина. Така няма да страдате от досадното грил залепване, което може да разкъса както кюфтета и кебапчета, така и цели пържоли. Набодете сланината на клечка и мажете барбекюто по време на готвенето.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тайните на шеф готвачите за идеална скара

Как се правят съвършените кюфтета, как се готви печена наденица и какво да направим с пържолите преди печене.   виж още »

Кое месо от коя част на прасето идва

Ето каква е разликата между бонфиле и контрафиле, откъде идват свинските пържоли и кое е най-подходящото свинско месо за кайма. виж още »

Полезни съвети за готвене на месо

10 трика, които ще ви помогнат да сготвите перфектното месно ястие. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта