Регистрация

Плодът СЛИВА в народните поговорки

15 Aug 2019   /   nina123   /   Видяна: 2457
Плодът СЛИВА в народните поговорки

Какво означава да цъфнеш като слива, да не те бръснат за слива и откъде идват стабилните словосъчетания със сливи в родния език?

 

България се слави със своите ябълки, дини и пъпеши, но когато заговорим за сливите, малките плодчета придобиват особена фолклорна символика. Едва ли има дете, което не е чувало народната приказка Сливи за смет. Едва ли пък татковците ще откажат почерпка с по една сливова. А множеството стабилни словосъчетания на сливова основа, са още едно доказателство за ценността на сливите в родния език. Ето и някои интересни изрази със сливи, които носят дълбоко значение.

 

Не ме бръсне за слива. Тук думата бръсне е в смисъл на отношение, а не самия акт на обезкосмяване. В миналото сливовите дървета са растели встрани от междуселски пътища, за да пазят естествена сянка през лятото и навяване на сняг върху пътя през зимата. Тогава, минавайки с каруца, повечето хора са газели падналите на пътя сливи, без да им обръщат внимание. Ето откъде изразът придобива значение на пренебрежително отношение.

 

За слива не струва. Въпреки любовта на нашенеца към ракията, сливата, наред с гроздето, е най-комерсиалния плод, от който се прави този алкохол. По-изтънчените вкусове предпочитат кайсии, череши, смокини. Истината е, че костилковите плодове отделят повече метили и правят напитката по-нискокачествена и рискова за здравето. Сливи има много, но другите плодове са по-предпочитани и по-полезни. Затова сливовите качества се омаловажават в израза.

 

Сливи ли имаш в устата? Този израз се използва вместо Да не си глътна езика. Сливите са едни от първите плодове, които се появяват с края на пролетта, а децата едно време са ги чакали с особен възторг. Но от недозрелите сливи боли корем, затова родителите не са позволявали на малчуганите да ядат зелените джанки. Децата налапвали колкото могат, затова и не успявали да отговорят на порицателния повик на възрастните.

 

Ще цъфна като слива наесен. Така нашенецът признава, че няма да успее в дадено начинание. Въпреки че сливите цъфтят ранна пролет, е ясно, че цъфнат ли наесен, крехките им цветове ще паднат от силния есенен вятър и бурите. Ето защо въпреки евентуалния цъфтеж, няма да има ползва и краен ефект от него.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пастети от сушени сини сливи за сладост и здраве

Вкусно домашно лекарство от сини сливи за отслабване, поддържане на здрави кости, красива кожа, надежден имунитет и редовен стомах.   виж още »

Народна притча за тайната на дълголетието и динята.

Как една диня може да се превърне в символ на семейното щастие и дълголетие? Поучителен местен разказ от село Орешец – Видинско.   виж още »

Легенда за безвкусната храна и платоничната любов

Откъде идва името на целувката и как един готвач разбил църковните догми за любовта. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта