Регистрация

На Спасовден – погача, кокошка и простена изневяра

16 May 2018   /   nina123   /   Видяна: 1838
На Спасовден – погача, кокошка и простена изневяра

На Спасовден честваме Възнесението Христово в небесните сараи.

 

На 17-и май 2018-а година християнският свят почита Възнесение Господне. Вярва се, че на 40-ия ден след Великден, Божият син застава редом до своя Отец в Небесното царство. Възнесение се чества винаги в четвъртък, като се разказва, че на този ден Исус Христос спира да слиза на Земята и да дава наставления на учениците си и Дева Мария. В периода от Възкресение до Възнесение той ежедневно разказва на хората как чрез вяра, морал и доброта да се спасят. Затова и с идеята за спасение празникът се нарича още Спасовден. В светия Четвъртък Спасителят се изкачва на Елеонския хълм до Йерусалим и пред очите на своите поклонници се възнася на небето.

 

Спасоведен е професионален празник на хлебари, цветари, шофьори, строители и хотелиери. По традиция на този ден се месят обредни хлябове и семейството се събира на празнична трапеза. Във Франция празникът е официален почивен ден, а традициите за честването му в България предизвикват весели закачки. От тук идва и изразът „Те ти, булка, Спасовден!“.

 

На Спасовден се лекува безплодие чрез "съмнителен" ритуал. По традиция в нощта преди Възнесение млади момичета, които не успяват да имат деца, трябва да отидат с обреден хляб и печена кокошка в ливада над селото и да застанат под цветето росен, оставяйки му даровете си. Любопитното е, че жените задължително трябва да имат компаньон. Но това не бива да е техния избраник в живота, нито кръвен роднина. В приятната компания жените трябва да прекарат нощта до зазоряване, а преди първи петли, двамата участници в ритуала трябва да се затичат към дома си, хванати за ръце и без да се обръщат назад.

 

Смята се, че на този ден момичетата магически зачеват, а близките им не бива да се съмняват в морала и да задават въпроси. Според историците спасовият ритуал под росена е стриктно изпълняван в миналото и понякога е давал резултат, защото невинаги безплодето в семейството е било по вина на жената. Спасовден се е превърнал в нарицателно за разрешеното прелюбодействие, откъдето идва и закачливият израз за „булката“.

 

Екипът на kulinarno.bg честити професионалния ден на всички празнуващи, както и пожелава на именяците – Спас, Спаска, Спаса, Спасиан, Спасиана и Стас да носят името си с гордост и да го овенчаят със слава.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Спасовден момите готвят и магически зачеват

На Възнесение Господне се празнува спасението на хората, а бездетни девойки се усамотяват с чужд ерген, за да изпълнят ритуал за зачеване.   виж още »

На Св. Св. Константин и Елена нестинарки танцуват върху жаравата от готвенето на курбан

С курбан чорба, нестинарски танци, жертвено животно и погача със светена вода почитаме паметта на Св. Св. Константин и Елена.   виж още »

С погача и кокошка – те ти, булка, Спасовден!

На Спасовден момите зачеват магически, а фамилията се събира на празнична трапеза.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта