Регистрация

На Св. Четирсе се месят медени кукли и се яде и пие за здравето на децата

08 Mar 2021   /   nina123   /   Видяна: 943
На Св. Четирсе се месят медени кукли и се яде и пие за здравето на децата

В Деня на Св. 40 мъченици се извършват обреди за здравето на децата. Слънцето се обръща към лятото, а твари и влечуги се събуждат за нов живот.

 

На 9-и март християнският свят чества паметта на Св. 40 мъченици - четиридесет млади арменски войници - християни, заловени по време на гоненията на римския император Валерий Лициний в началото на IV век. След като сговорните войници дружно отказали да се отрекат от вяра си, императорът ги потопил в ледени води и ги оставил да измръзнат. Младежите обаче не пожелали да излязат, отричайки се от Христа, ами скупчили заедно телата си до сетния миг.

 

Вярвания за Св. Четирсе - така се нарича в България празника, който е свързан с обреди за здравето на младите момчета в семейството. Постепенно обхваща и момиченцата. Всичко в този ден трябва да се прави по 40 пъти. Освен към челядта, празникът е насочен и към посрещането на топлината. Вярва се, че днес слънцето се обръща с лице към лятото, започва да става по-топло и буди всички студенокръвни - змии, гущери, жаби излизат от калта и дупките си и плъзват по земята. Затова в родния фолклор се извършват ритуали за гоненията им.

 

Какво се готви на Св. Четирсе? Рано призори жените в къщата трябва да омесят голямо тесто. Разделят го на 40 топки и от всяка от тях оформят кукла или дете. След изпичане хлябовете се мажат с мед и се раздават на съседи и приятели за здраве на децата в дома. Готвят се постни пълнени чушки с боб и постни сарми - всяка манджа с по 40 броя. Пие се вино - налива се в голяма кана и участва в ритуала по посрещане на топлото време. Семейството се събира на открито и с лице към слънцето всеки пие по 40 глътки вино и хапва по 40 хапки от обредните хлябове и празничните постни гозби.

 

Ритуали за гонене на змии и гущери. В различните краища на страната се извършват различни обреди за прокуда на влечугите от двора и дома. На места се палят огньове и се прескачат - вярва се, че пламъкът плаши студенокръвните. Другаде пък домакинът върти сноп сено над главата си, за да изгони пъплещите твари. Звъни се със звънци, пеят се песни, въртят се кречатала и латерни, за да стреснат змиите.

 

На днешния ден имен ден имат Вивиан, Вивиана, Младен, Младена, Младенко, Младенка, Горян. Екипът на kulinarno.bg честити на празнуващите с пожелания слънцето винаги да грее топло и благосклонно към тях, а тварите и злините да бягат надалеч!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Голяма Задушница и Месопустна Неделя поставят началото на Великия пост

Почитаме мъртвите и блажим с месце преди най-дългият християнски пост.   виж още »

На Св. Варвара се меси къпана питка

В деня на Света Варвара се готвят постни варива и се сервира варен хляб с мед.   виж още »

На Черешова Задушница оставяме първата хапка на земята

На Черешова Задушница се ходи на гробища с питка и варено жито, а на Петдесятница се носят орехови листа. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта