Регистрация

Модерни продукти и по-големи порции в детските градини от есента

11 Jun 2018   /   nina123   /   Видяна: 1940
Модерни продукти и по-големи порции в детските градини от есента

Баниците и кифлите се заменят с авокадо, картофите и оризът - с киноа, а лелките ще сервират котидж, рукола, пармезан и сушени домати.

 

Храната в детските градини като грамаж и вид е обект на дискусии в социалните мрежи през последните няколко години. Майки са недоволни, че децата им се тъпчат с тестени изделия, бяла захар и полуфабрикати. Други обясняват, че мъниците се прибират от детската градина озверели от глад, въпреки че според думите на персонала, са изяли всичко.

 

Дали в малките количества, дали в липсата на вкус на храната, лишена от адекватно количество сол и захар по рецептурник или просто в комбинациите и продуктите се съдържа нежеланието на детето да се храни? Отговорът на този въпрос не е важен – по-значимо е при идването на родителя в детската градина, мъничето да е сито и заредено с полезни и жизененоважни за тялото му нутриенти. Защото в детската градина малчуганите имат повече храния отколкото в семейната среда.

 

Последната наредба за рецептурник, по който се готви в детските градини, е отпреди 20 години. За това време науката е открила много нови качества на отделните продукти, селектирала е култури с особени ползи за подрастващите. Здравословното хранене днес, като начин на живот, е модерен светоглед, от който все повече хора имат нужда. Затова и промяната започва от най-малките.

 

От есента на 2018-а година в детките градини влиза ново меню. Неговата основна идея според създателите му е децата да получават максимални ползи от храненето – да бъдат сити и да доставят на тялото си необходимите витамини и минерали за адекватно развитие и здраве. Затова се ограничават тестените изделия, забраняват се пържени храни, намалява се количеството захар в десертите, които е препоръчително да бъдат от растителен произход и да се сервират сурови. На мястото на картофите ще дойдат модерните батати. Оризът се заменя от киноа, сусам, чиа. На закуска ще се пият смутита и млечни шейкове. Ще се хапват нововъведени в менюто плодове като манго и авокадо, зеленчуци като броколи, рукола, айсберг, сушени домати. Сушените плодове ще представляват десерт. Млечните продукти са задължителна част от дневната порция, затова асортиментът им ще се обогати с добавата на котидж и пармезан. Пилешките меса и рибата ще се сервират без кожа и кости.

 

Може ли детето да приеме новото меню? Редица семейства с малки деца пазят хранителните навици на предците си, където манджите се готвят със запръжка, използват се традиционни български продукти и се хапва тесто. На децата, отгледани в такава среда ще е трудно да свикнат с някои от новите продукти като киноа, авокадо, манго, чиа, котидж и рукола например. Но е факт, че тези храни са наистина полезни за детето. Затова по-скоро проблем на родителите е, че не са модернизирали начина си на готвене спрямо новите храни и тенденции, които са на родния пазар от около десетилетие. Истината е, че хранителната реформа в детските градини се прави с цел децата да растат по-здрави.

 

Как се порменят порцийте в детската градина? Досега за дете на ден са предвиждани 4 хранения - две основни и две междинни. Това няма да се промени. Различен ще е само грамажът на храната, като нараства от 130 грама на ястие до 150. Закуската е еднокомпонентна и ще представлява плод, смути или млечна закуска с добавки от зърнени култури. Преди обяд децата ще получават плод или млечно-зеленчуково хранене. На обяд се сервира порция супа, основно и десерт. Мъниците получават и следобедна закуска под формата на плодово, зеленчуково, млечно или мелчно-зърнено ястие.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Нови изисквания за менюто в детските градини

Намаляване на солта и захарта; пресни меса, риба, плодове и зеленчуци и без пържени храни в детските градини.   виж още »

Родители поръчват обяд на децата си онлайн

Училищен обяд с продукти по БДС се поръчва и плаща от родителя в онлайн столова.   виж още »

Английска детска бисквитена диета с плодове

Пазим децата от затлъстяване чрез меню със специални бисквити и дарове на природата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта