Регистрация

Маска за коса с люспи от лук

05 Aug 2020   /   nina123   /   Видяна: 3065
Маска за коса с люспи от лук

Отвара от лучени люспи спира косопада, заздравява скалпа и прави косата бухнала и бляскава.

 

Не е тайна, че природата ни дарява с множество продукти, които да послужат за естественото разкрасяване. Докато козметичните лаборатории са нова мода на фармацевтичната индустрия, то жените разполагат със суетата си още от появата на човешкия вид. А тогава е трябвало да се обърнат именно към света около себе си, за да спомогне за поддържането на вродената хубост.

 

Момите в новоосвободена България поддържали косите си с лучена отвара. Това е позабравен вече народен метод за блестяща коса, буйна, гъста и без сплитане. Вълшебната и лесна за направа отвара гарантирала, че пърхот няма да се появи, регулирала омазняването, поддържала естествения цвят, спирала окапването на косми. От магическите свойства на този трик се възползвали не само младите суетници.

 

Младо и старо се радвало на лучена терапия за коса. С появата на първите бели косми жени и мъже зачестявали „процедурите“ си с лук. Вълшебната лучена вода оцветявала деликатно побеляващите косми, създавайки естествена визия без белота. Мъжете с генетичен косопад предавали от уста на уста, че явлението силно се забавя след миене с отвара от лучени обелки. И така три поколения се грижели за главата си с елементарен трик, днес позабравен заради пълните щандове с козметика за коса и скалп. Но нека го възродим.

 

Как се прави отвара от лучени люспи за коса? Така и така сме в сезона на прясната Шопска салата. Пък тя си иска глава лук. Когато обелките се отстранят, се преглеждат за дефекти. Трябва да са гладки, без загниване и наранявания. Оставят се на топло и сухо място за 4-5 дни. След това се стъркват или накъсват и прибират в буркан. Така няма да изхвърляте ценния материал. После се кипват 100 мл вода, сипват се в нея 2 с.л. люспи и се оставя да ври 6-8 минути. Захлупва се с капак и се охлажда на стайна температура. После се прецежда и е готово.

 

Как се прави маска за коса с лук? След измиване с почистващия шампоан или пяна, се взима прясно направената вода. Първо част от нея се втрива в скалпа хубаво с пръсти, но без нокти. Масажните движения спомагат най-добре за абсорбацията. След това маската се нанася и по останалата коса като се разтрива между ръцете. Оставя се да действа между 3 и 15 минути. Отмива се. Може да се нанесе балсам само в краищата на косата. А след изсушаване вече се вижда ефектът.

 

Колко често се ползва лучена маска за коса? Можете да се наслаждавате на свойствата на този трик при всяко къпане. Справянето с неприятното омазняване на скалпа ще забележите още след първото прилагане. За покриване на белите коси трябва да опитате поне три поредни пъти. За борба с пърхота ще е нужно да приложите хитринката при 4 поредни измивания. За толкова употреби ще се радвате и на прикриване на белите коси. Тази честота все пак зависи от силата на проблема, който борите, като е препоръчителна при миене на главата през 5-6 дни.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Маска за коса с червен лук – мирише, но помага

Мазило за глава с червен лук бори пърхота и заздравява гривата.   виж още »

Вълшебна маска за коса с лимон и зехтин

Маска за коса бори косопада, накъсванията и изтъняването на косъма. виж още »

Няколко трика, ако маската за коса ви свърши внезапно

В кухнята си имате всичко необходимо, за да задравите косъма и да накарате косата си да засияе. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта