Регистрация

Вкусваме виртуална храна от телевизора

28 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 3053
Вкусваме виртуална храна от телевизора

Устройство стимулира вкусовите рецептори на организма докато гледаме кулинарни предавания.

На всеки, който има навика да засяда пред кулинарни предавания в свободното време, поне веднъж му е хрумвала химерата да грабне лъжица и да си кусне от апетитното ястие, сготвено по професионален начин пред очите на зрителите. Уви – освен да си представяме колко е вкусна гозбата и да гледаме как готвача и помощниците му издават звуци на задоволство, когато я опитват, не ни остава почти нищо друго, освен да си я направим.

Учени от Сингапур решиха да задоволят апетитното човешко желание като изобретиха микрочип, който се поставя под езика и изпраща електровълни, стимулиращи вкусовите рецептори. Чрез него ще можем да преглътнем слюнка, усещайки вкуса на приготвеното ястие по телевизията. Новата джаджа ще бъде от голяма полза за всички чревоугодници, които тръпнат от желание да опитат поредния кулинарен шедьовър. Изобретението ще помогне и на хора, страдащи от наднормено тегло, да „изядат“ няколко парчета торта, без в организма им да навлизат излишни калории и голямо количество захари.

Екипът на д-р Нимеша Ранасинге вече разполага с готов прототип на микрочипа, който е тестван върху хора. Сега трудът на учените е фокусиран върху усъвършенстването на изобретението, като се търси начин да се повлияе на усещането за вкус чрез всичко, което очите успяват да видят от екрана. Разбира се крайното осезание ще е плод на самата представа на зрителя за ястието, но все пак ще е вкусен вид самозалъгване за поглъщането на желано ястие.

Хранителни експерти обявиха изобретението за нездравословно, тъй като ще провокира отделянето на стомашни сокове за разграждане на несъществуваща храна. По този начин се застрашава стомашната лигавица от атаката на киселини, които попадат директно върху нея. Така се увеличава риска от развитие на гастрит и язва, както и се застрашава изрядността на метаболизма.

Срещу хранителните експерти скочиха пък хора, поставени на различни видове диета, които виждат в чипа единствен начин да опитат от забранените в режима им продукти. С негова помощ страдащите от диабет ще могат да си „хапват“ сладкиши, а пък алергичните към определени продукти, ще могат да ги опитат в различни комбинации и вкусове.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Любителите на тежката музика се хранят по-нездравословно

Различните стилове музика влияят на мозъка по различен начин при взимането на решения и направата на избор.   виж още »

Авокадо инспектор, слушател на пармезан и сладоледен дегустатор стават модерни професии

Три странни професии на дегустатор ни учат как да чуваме зрелостта на пармезана, да намираме идеалното авокадо и да усещаме с език всяка съставка на с виж още »

Свинско с уиски в жив вариант и сготвено

Прасета, които приживе се захранват с ферментирала ръж, стават на пържоли с аромат на алкохол. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта