Регистрация

Кучета спазват веганска диета за здраве

20 Apr 2022   /   nina123   /   Видяна: 1226
Кучета спазват веганска диета за здраве

Постната храна се оказва полезна дори и за утвърдени хищници.

 

Кучето е потомък на вълка – хищник със страховита стръвност и умел ловец, когато усети глад за месо. Но в днешно време кучето е и спътник на човека, приятел, защитник, помощник, чиито зъби вече не са изцапани с кръв. Домашните кучета привикват да живеят според маниера на стопаните си, да излизат с тях, да се хранят като тях, да играят на техните игри и да спазват техните правила. А хората, отказали месото и животинските продукти, увеличават броя си всеки изминал ден. Увеличава се и броят на кучетата вегани, заявяват от ProVeg International при финансиране на проучване за кучетата вегани в Австралия.

Задължително ли е кучетата да ядат месо? По природа всички представители на рода Cane са месоядни. Техният организъм има необходимост от големи дози животинска плът, за да си достави необходимия протеин за качествено и пълноценно съществуване. Според ветеринари обаче този протеин може да бъде набавен в тялото на кучето и без задължително менюто му да е изградено от мръвки. Така започва модата на кучетата вегетарианци и вегани. Някои от тях живеят години наред без месо, други въобще без животински продукти и днес са част от мащабното проучване, включващо 2500 екземпляра.

Как се отразява веганството на здравето на кучето? Оказва се, че въпреки планът на природата кучето да яде месо, четириногите, които се лишават от мръвки и дори от всякаква храна с животински произход, се радват на по-добро здраве и физическа форма от представителите на вида, чиито стопани залагат на конвенционална кучешка храна. 13% от анкетираните в изследването заявяват, че кучето им е веган или поне спазва вегетариански режим. 54% купуват кучешка храна за любимеца си, а 33% предпочитат да дават на любимеца си сурови мръвки пред това да го гощават с консерви и пакетирани продукти за кучета.

Изводи от изследването върху кучета-вегани. Кучетата, които не консумират месо и животински продукти страдат с 62% по-малко от затлъстяване и проблеми с опорно-двигателната система като дисплазия и рахит. Повече от половината от собствениците на кучетата, които хапват предвидената за любимци храна споделят, че животното им има някакъв здравословен проблем. Кучетата, които се доближават до естествената си природа, получавайки сурово месо страдат с 10% по-малко от болести. Само 36% от стопаните на кучета вегани споделят, че любимецът им има здравословен пробелм.

Нова мода в кучешкото хранене. Въпреки че резултатите доказват, че кучето на пости е по-здраво от събратята си, които ръфат месни продукти, според експерти веганската диета за кучета е противоестествена. Модерни теоретици на кучешкото хранене препоръчват умерена консумация на различни по вид бедни на мазнини и богати на протеин кучешки храни, която да се редува и с храни от растителен произход. За здравето на животното са важни пълноценната разходка, активността, разнообразието в менюто и приема на хранителни добавки според индивидуалната необходимост на кучето и специфичните слаби места на породата. При порасналите индивиди се препоръчва хранене веднъж до два пъти дневно с периодични гладни прочиствания от 24 часа веднъж в месеца.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кучешки чай гарантира свеж дъх и здрав косъм

Специален чай за кучета подобрява външността на четириногите и пази моравата от препикаване. виж още »

С какво да храня домашния си заек

Плодове, зеленчуци, семена, витамини и дрожди влизат в менюто на зайците. виж още »

Как да нахраня домашния си любимец

Щом държите на здравословното хранене на животното си, то гответе му като на човек. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта