Регистрация

Козметика и домшно лечение със сода бикарбонат

28 Apr 2017   /   nina123   /   Видяна: 3285
Козметика и домшно лечение със сода бикарбонат

Сода облекчава гърлото, прочиства белия дроб, избелва кожата и зъбите и премахва акнето.

Содата е онова бяло прахче, което всеки има в дома си. Освен за традиционните содени питки и като набухвател за сладкиши, добавката може да влезе в употреба и за домашно лечение и приготвяне на домашна козметика. Каналът Баба Знае припомня някои позабравени употреби на содата, а ние от kulinarno.bg открихме още практични приложения на вълшебния прашец. Невероятно е, че толкова евтин и лесно намираем продукт се заменя в ежедневието със скъпи препарати за лице и кожа, хапчета за киселини и гърлобол и избелващи пасти за зъби. Последните в повечето случаи съдържат именно сода, но я продават на доста по-висока цена. Затова ние ще ви предложим как да бъдете практични и да се лекувате и разкрасявате за 30 стотинки.

Рецепта за уникално вкусна домашна содена питка с масло

1. Содата чисти акне и комедони от лицето. За целта напоете крайчето на тампон или памук в студена вода, топнете го в сода и с лек натиск третирайте желаните зони на лицето и тялото. Не прекалявайте нито с натискането, нито с продължителността на процедурата. После отмийте със студена вода и сложете любимия си дневен крем. Тази процедура трябва да се повтаря ежедневно две седмици, за да се отблежи ефекта.

2. Сода вместо пилинг маска. В тоника си за миене на лице можете да добавите щипка сода и да обтриете лицето си с нея. Кожата се изглажда и избелва. Ако ходите на солариум и държите на тъмните си нюанси, правете пилинга по-бързичко, защото рискувате да отмие тена ви. Не се препорчва да използвате този домашен пилинг ежедневно. Три пъти в седмицата е достатъчно.

3. Избелване на зъби със сода. Тази процедура ще ви струва поне 30 лв. в зъболекарския кабинет. Вместо това можете просто да слагате по щипка сода два пъти в седмицата върху пастата си за зъби. Не натискайте прекалено силно по време на миенето, за да не нараните структурата на зъба или венците. Ако страдате от кървящи венци, тази процедура не е за вас. Ако обаче искате усмивката ви да блесне, вземете си пакетче сода и го съхранявайте при четката и пастата за зъби.

4. Гаргара със сода помага на болното гърло. Освен това този соден трик чисти и налепи от гърлото и сливиците. За целта трябва да смесите 200 мл хладка вода с 1 с.л. сода. Ако ви понася, добавете и 1 с.л. сол. Разбъркайте хубаво до пълното разтваряне на прахчетата и избистряне на водата. Правете гаргара по 5-7 пъти на ден. Най-вероятно ще се отървете от дразнението по-бързо, отколкото със смучещите хапчета за гърло.

5. Инхалация със сода ЗА ВЪЗРАСТНИ чисти дихателните пътища и белия дроб. Това е ефективен метод за премахване на белодробни секрети и дразнения в носоглътката. Процедурата не се препоръчва на деца, защото могат да изгорят гърлото си или да се опарят с водата. За целта се кипва 1 литър вода и в нея се разтварят 3 с.л. сода. Докато е още вряла, се маха от котлона.

Ако правите инхалация на гърлото или белия дроб, похлупете съда с широката част на фуния и вдишвайте дълбоко през тесния отвор. В началото внимавайте да не се изгорите. Скоро ще усетите облекчение на болките в гърлото и ще започне отхрачване. Повторете процедурата 3-4 пъти на ден. Добре е 1:30 часа след нея да не се храните.

Ако искате да изчистите секрети в носа, използвайте същата содена вряла отвара, но просто се захлупете през глава с хавлиена кърпа и вдишвайте лечебните пари. Най-добре е да действате директно докато водата ври на котлона. Като бонус ще получите и омекотяване на кожата на лицето, която особено се радва на содени изпарения.

6. Паста със сода чисти сребърна и медена посуда. За целта намокрете 3 части сода с една част хладка вода. След това намажете плат със сместа и третирайте изцапаните или захабени сребърни предмети. След няколко минути ще блеснат като нови. Отмийте с вода и подсушете. Тази профилактика се предлага както за посуда, така и за бижута.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Не използвайте сода и сол за разкрасителни процедури

Домашните маски със сода и сол за кожа и зъби могат да развалят трайно и необратимо третираните зони.   виж още »

Изпитани трикове срещу миришещи крака

Бял оцет и черен чай премахват лошата миризма на краката, а водка гони смрадта от обувки и чорапи. виж още »

Мляко, мед, сода и ракия борят слънчеви изгаряния

Заложете на природни продукти в борбата с ефекта на жаркото слънце върху кожата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта