Регистрация

Какво представлява механично отделеното месо

30 Nov 2018   /   nina123   /   Видяна: 9322
Какво представлява механично отделеното месо

Защо е вредно механично отделеното месо и кои храни се правят с механично отделено месо.

 

В последните години хранителната индустрия залага на псевдоздравословни продукти като маркетингова технология за по-големи продажби. Така в сферата на сладкишите се появиха пълнозърнести и целозърнести десерти, чипсовете започнаха да се правят от бяло или оризово брашно вместо от картофено или царевично нишесте (не че някой може да обясни защо първият вариант е по-полезен), в напитките започнаха да се добавят капки мед, бирата се появи и в безалкохолен вариант (въпреки че пак е газирана), а палмовото олио се замени от други типове мазнини, които гордо се описват на опаковките. В сферата на месните продукти пък се наблегна на описание на процента мазнини и вида на отделяне на месото.

 

„Без механично отделено месо“ се превърна в надпис, даващ висок гарант за качеството на мръвките. Хората приеха липсата на МОМ (механично отделено месо) за благодат в храненето, но пропуснаха да разберат какво представлява механичното отделяне и защо е добре да не се използва при хранителните продукти от месен произход.

 

Какво представлява механичното отделяне на месото? Най общо след транжирането на скелета на животното, по костите остават меса и жилки, които могат да бъдат използвани за храна. Под налягане тези меса и жили се отделят от същинската кост. Това налягане обаче е толкова високо, че разрушава самата структура на месото, а в състава му в този случай влизат много жили и костни стени, които са бедни на нутриенти и протеин – основните хранителни качества на месото. Поради разрушената структура на мръвката, тя вече не съдържа полезните мускулни влакна и протеинови връзки – т.е. не носи почти никакви позитиви за тялото.

 

Кои са двата вида механично отделено месо? Месото, отделяно от машини бива два вида – под високо налягане и под ниско налягане. Тъй като отделянето под високо налягане буквално превръща месната молекула в микроскопски пастет, е прието то да се използва само при приготвяне на храни за домашни любимци. Това не означава, че няма да попаднете на така придобития продукт в някой колбас например. При механичното отделяне при по-ниско налягане под микроскоп могат да бъдат открити парчета от мускулни влакна. Повечето меки салами се правят от механично отделено месо, затова гледайки любимите на народа Хамбурски, Телешки и Камчия, можете да придобиете представа как изглеждат на практика механично отделените меса.

 

Всички кренвирши са с механично отделено месо. Ще ви споделим още една истина – МОМ Е САМО ПИЛЕШКО И СВИНСКО. Съществува европейска забрана за производство на МОМ от едър и дребен рогат добитък. Затова и кренвиршите са само пилешки и свински. Те се правят с абсолютните остатъци от транжирането на животното. 88% от МОМ в България идва от пилета, а 12% от прасета.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо месото се реже напречно на влакната

Правилно рязане на месо – с остър нож и перпендикулярно на влакната.   виж още »

Три факта за храните, които индустрията не желае да знаете – част 2

Кое е по-полезно – маслото или марагаринът? Как се отглеждат кравите във фермите и какво съдържа уж картофеният чипс?   виж още »

5 факта за храните, които индустрията не желае да знаете – част 1

Месото и морските дарове от ферми е бъкано с антибиотици и отрови, храната съдържа повече захари, отколкото подозираме, а млечните продукти не са исти виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта