Регистрация

Какво е важно да правим преди хранене

31 Mar 2017   /   nina123   /   Видяна: 2291
Какво е важно да правим преди хранене

5 неща, които не трябва да забравяме преди да седнем на трапезата.

Грешка на съвременния човек е, че приема храненето просто като един от основните жизнени процеси, нужно за оцеляването и забравя да обърне внимание на наистина важните аспекти от този акт. А именно тази грешка води след себе си последици, които не са приятни за метаболизма, външния вид, имунната система и цялостното здраве. Но сякаш забързаното ежедневие отклонява акцента от едно от най-важните действия в живота ни – правилната подготовка за полезно и наяждащо хранене. Заслужава си да се намери време човек да придобие 5 полезни навика, които да се превърнат в ритуал преди сядане на маса. Ето и какви са те:

1. Спрете консумацията на вода половин час преди ядене. Изключително важно за стомаха е да започне силовата си работа след почивка. Най-добре е да изпиете чаша вода 30 минути преди да седнете на трапезата, след което да оставите тялото си по естествен начин да се очисти от токсини и всякакви натрупани вредности, като ги изхвърли именно с течността. Така хем го събуждате за работа, хем не го затормозявате да си я свърши по най-здравословния за вас начин. Последваща консумация на течности непосредствено преди хранене ще разреди стомашните сокове и те няма да имат достатъчната концентрация да обърнат внимание на най-важната си работа – разграждането на храната. Така не само ще усещате по-голяма тежест и подуване, но и ще накарате някои от полезните за организма вещества да го напуснат неусвоени. А защо да губим този потенциал на храната?

2. Преценяване на менюто и изключване на ненужното от него. Явно скоро ще се хапва и особено ако сте гладни, с ума си можете да изядете повече, отколкото реално. Гладът кара мнозина да препълнят блюдата си с много и най-разнообразни продукти в ужасни за стомаха комбинации. Затова отделете време да прецените трезво. Колко горе-долу калории трябва да съдържа това хранене? Какви продукти влизат в него? Направете правилни съчетания – месо със зеленчуци, тестени с млечни продукти, само плодове или десерт. Забранете си да комбинирате хляб с месо, да завършвате гуляя с тежък десерт или плод, да слагате риба с млечни продукти на една трапеза. Изчислете си също съотношението салата спрямо основно да е поне 60:40 в полза на салатата. Когато човек помисли какво ще яде, успява да намери грешките в подбора на менюто, но има и още един позитив. Доказано е, че дори мисълта за храната, успява да изпрати сигнали на стомаха, който от своя страна започва отделянето на такива алкално-киселинни сокове, каквито ще участват в разграждането на тази храна. Така му помагате в работата, а той ви се отблагодарява като я върши безупречно.

3. Мирисане и пипане на храната преди ядене. На пръв поглед изглежда станно, но това е още един трик, с който да подпомогнете стомашната си дейност. Доказано е, че хората, които готвят непосредствено преди сервиране, разграждат ястието най-бързо и правилно от всички на трапезата. Храносмилателният процес може да започне още преди същинското попадане на храната в корема. От вас зависи да го стартирате. След горепосоченото мислене за менюто, следващия активизатор на стомашната дейност идва от носоглътката и пръстите. Чрез ръцете си изпращате нервни импулси, който дават допълнителна информация на тялото за онова, което скоро ще попадне в него. Не случайно много народи и култури практикуват хранене без прибори. Този вид ядене си има своите качества.

4. Опитайте храната 5-10 минути преди да започнете да я консумирате. Да, особено в обедната почивка това е невъзможно поради липсата на време, но... Запомнете – МЕЖДУ НАЧАЛОТО НА ХРАНЕНЕТО И 20-ТАТА МИНУТА МОЗЪКЪТ НЕ ИЗПРАЩА СИГНАЛИ ЗА СИТОСТ. Повечето преяждания идват именно от тази човешка аномалия. Ако човек се храни прекалено бързо през първите 20 минути, няма как да усети, че се е наял и поема повече от нужните количества. Първият сигнал до мозъка се изпраща с попадането на първата хапка в корема и от тогава започва изчисляването дали тази храна е достатъчна. Намалете това време като поставите основата по-рано. Ще видите как и по естествен начин порциите които ви наяждат намаляват. Съществува и позитивът, че стомаха започва отделянето на правилния тип сокове, които да са в пълна бойна готовност щом същинското хранене стартира. Това е вид загрявка като онази преди тренировка.

5. Измийте ръцете и зъбите си преди ядене. Английско проучване, чиито резултати бяха публикувани през 2015-а година сочи, че 98% от британците са на мнение, че човек трябва да измие ръцете си преди хранене, но само 54% реално го правят. Мръсните ръце са носителни на много инфекции и зарази, които далеч не е необходимо да попадат в тялото. А защо зъбите? Това е трик за убиване на лакомията. Миенето на зъби се асоциира с приключване на храненето и носи допълнително усещане за ситост. Някои модерни диети дори заместват основно хранене с миене на зъби. Апетитът ви ще е по-малък, ако го направите. Можете да го замените с жабурене с вода за уста или дъвкане на дъвка 2-3 минути преди ядене.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хубави навици за хубава фигура

Направете малки промени в живота си, които ще доведат до големи позитивни последствия. виж още »

Вредни навици по време на хранене

Паленето на цигара, пиенето на вода и хапването на плодове за десерт са едни от най-вредните хранителни привички. виж още »

Съветите на Ванга за правилен начин на хранене

Яжте бели храни и никога не хапвайте на крак, съветва пророчицата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта