Регистрация

Как си направихме няколко вида зимнина от домати вкъщи

04 Sep 2020   /   nina123   /   Видяна: 5393
Как си направихме няколко вида зимнина от домати вкъщи

Три вида домати в буркани за зимата – на лютеница, барбекю сос и стерилизирани домати за готвене.

 

Знаете ли какво е аграрен тероризъм? С този термин мой роднина описва състоянието, в което бабите на село обират реколтата и я изпращат на своите потомци. По същество актът е благородна и здравословна инициатива, в която възрастни хора на село са се морили цяло лято, за да поливат, пазят от градушки и насекоми, пресушаване и болести домашната си продукция от моркови, домати, тиквички, чушки, картофи, босилек и още традиционни градински представители. Благодарение на техните усилия близките си хапват екологично чиста и полезна храна. Ще попитате откъде идва „тероризмът“ тогава!.. От факта, че няма хладилници, фризери и долапи, достойни да поберат огромното количество зеленчуци, пристигнали у дома.

 

Така се случи и тази година. Освен че в хладилника имаше само моркови, чушки, краставици и домати, успях да сложа купичката със супа на детето и не остана място дори за бучка масло, сирене или някое друго яйце – все храни от първа необходимост, особено с дете у дома. При всяко отваряне на иначе огромния хладилник, от него започваха да нападат доматени гранати, които се пръскаха пищно на пода в кухнята. Нямаше как да си помислим в жегите да разполагаме със студена вода и да се храним с нещо различно от Шопска салата. И така дни наред. Ето защо реших да запретна ръкави и с помощта на домашните подведомствени да сложим зимнина с домати... и въобще каквото има в хладилника. Пиша този материал, за да ви дам идеи как да си направите домашни лютеници, доматени сосове за пици, месо и сандвичи и всякакви други интересни хрумки. Работих на три тура с три различни вида буркани с домати за зимата. Ето какво се получи – гарантирам, че е вкусно и практично.

 

1. Домашна лютеница с домати, моркови и чушки. Зная, че по правило доматите не се държат в хладилника, защото губят вкусовите си качества, ала голяма част от изпратената продукция е от меки домати, които само за ден-два се спраскват и мухлясват на стайна температура (Защо не се държат домати в хладилника – вижте тук). Ето защо подхванах най-меките домати. Общо бяха около 6 килограма. Не понасям ципи, затова ги обелих. После връчих на половинката и детето металната соцмелачка за месо и в смях и закачки се смляха доматите.

мелене на домати с домашна месомелачка 

За да няма прекалено много течност измислих следното: Прекарвах получения сос през цедка и отделях сока. Това е уникален доматен сок, идеален и за напитка директно. Насипахме си по чаши, посолихме, аз си добавих няколко капки лют сос и уорчестър и се получи страхотна напитка. Може би любителите на водката още повече биха оценили по достойнство питието, защото си е своеобразен фреш от домати. Изпихме доста и се наредихме на опашка пред тоалетната. От гледната точка на вече преживяла дискомфортните последици, не препоръчвам повече 500 мл на един път.

 сок от смлени пресни домати

Смлените домати изсипахме в две големи тави. Добавих във всяка (имаше по около 2 кг смлени домати във всеки от съдовете) по 4 с.л. светла тръстикова биозахар и по 1,5 с.л. сол. Капнах по 1 с.л. оцет – направих го само защото експертите препоръчват да се слага. Оставих ги да къкрят на умерен огън. През това време смляхме 500 г моркови и 1 кг чушки. Разпределихме в двете тави и след около час вече консистенцията на лютеницата беше добра. А ако не бях защитила печката с „практичните“ рекламни брошури, напускани в пощенската кутия от търговските вериги, миенето щеше да е още повече.

Кипване на домати за буркани 

Буркани от 190 мл за детска кухня пуснах във фурната на 100 градуса за 10 минути. После насипахме лютеницата в тях и затворихме добре с капачки. Получиха се 11 бурканчета. Ала три от капачките превъртаха, затова се наложи тичане до магазина за още. Предвидете си подобни фалове, за да не сте изненадани. Бурканите се редят в тенджера, заливат се с топла вода два-три пръста над капачката и се пускат да кипнат. Варят се 10 минути след кипването. После се вадят, оставят се с капачките надолу за една нощ и е готово. За по-сигурно можете да проверите дали са се запечатали добре като натиснете с пръст средата на капачката. Не трябва да пука и да се деформира.

 

2. На следващ етап си направихме доматен сос за месо и пица. Смляхме 5 кг домати на машинката за кайма. Прецедихме, за да не се налага дълго къкрене и пресипахме в тавите. Добавихме по 5 с.л. захар, 1 с.л. оцет и 2 с.л. сол. Планирах да сложа люто чушле, кимион, листа босилек и запържен на тиган пасиран след това лук, за да си стане барбекю сос, ала щерката забрани тези ми своеволия. Отцедения от меленето сок от домати прибрахме в стерилизирани на фурна буркани, затворихме добре капачките, подредихме в тенджера, заляхме с вода и стерилизирахме повторно за 10 минути след кипване. Така ще имаме и за зимата доматен сок в буркани – домашен еквивалент на доматените сокове в кутии.

 

А през това време се отброяваха минутите на 1:30 часа къкрене на месетата част на доматите. Разпределихме я в 5 буркана от по 370 мл, когато вече се беше достойно сгъстила и кипнахме и тях за 10 минути. Гъстият доматен сос за сервиране на меса, панирани кашкавали, сирена и риба и мазане на хляб, основа на пици - вече е готов. Колкото и трудоемко да изглежда – за 2 часа с миенето и чистенето след цялото приготовление – всичко е направено, така че не си заслужава да купувате готови продукти със съмнителен произход, ако имате възможност да си направите домашни такива.

 Буркани със стерилизирани домати

Доказано е, че при преминаване през термична обработка доматите образуват веществото ликопен. Това е силно антираково лекарство, което се препоръчва както за лекуване, така и за профилактика срещу коварната болест. Предвид направеното дотук, мисля, че вече сме си заредили зимата с противоракови вкусотии. Лошото е, че хладилникът остава все така пълен с домати. А това изисква още един тур мелене и стерилизиране. Този път решихме да си направим ДОМАТИ СТЕРИЛИЗЕ.

 

3. Стерилизирани домати за зимата. Смляхме 4 килограма домати, прекарахме през цедката и отделихме сока от по-месестата част. Месестата част директно наляхме в 4 буркана от по 370 мл, затворихме с капачки на винт и кипнахме за 15 минути след завирането на водата. После обърнахме. Така се прави домашен доматен сос за готвене – става за добавка към запръжка на паста, мусака, ориз на фурна, различни месни кебапи и зеленчукови гювечи. Общо взето е идеален за всякакви домашни манджички през зимата. (sterilizirani domati w burkani)

Домашни туршии с домати 

Но тук направихме една грешка. Големият буркан от 750 мл., пълен с рядката част от прецедените домати, която не изпихме по време на меленето, пуснахме затворен в горещата вода от стерилизирането на предишните буркани. Температурата на водата си каза думата и с пукот бурканът се раздели с дъното си. Така изтече всичко, ала тази грешка ни послужи за урок. По-добре е студените буркани да се слагат в хладна вода и тогава да се кипват. Ако работите с горещи буркани, пълни с горещи продукти, както в случай 1 и 2, те не се пръскат. Тях заливах директно с кипната вода от електрическата кана, за да не губя много време за завиране. Явно не може да се приложи за стерилизирането на студена зимнина.

 

Ще се радвам да съм вдъхновила поне някоя модерна домакиня да си сложи домашна зимнина. Ако е така и имате нужда от още съвети и насоки, можете да пишете във фейсук страницата на kulinarno.bg. На същото място можете да се похвалите и със своите домашни творения на зимнина, споделяйки снимки, разкази, неволи и гордост от постигнатото.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Варианти на домашна туршия от джанки

Как се прави туршия от джанки и рецепти за джанки в буркани?   виж още »

Правила при слагането на буркани със зимнина

Какво означават издутите капачки на бурканите и как се стерилизират буркани?   виж още »

Как се прави домашно сирене с домашно краве мляко

Специално за kulinarno.bg баба Тинка от видинското село Черно поле разказва как се прави домашно бяло саламурено сирене по традиционна българска рецеп виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта