Регистрация

Варианти на домашна туршия от джанки

07 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 1689
Варианти на домашна туршия от джанки

Как се прави туршия от джанки и рецепти за джанки в буркани?

 

Джанките вече образуват твърда костилка и се превръщат в любимо занимание на децата. Едва ли киселият стипчив вкус е онова, което ги привлича – по-скоро идеята за катерене по дърветата, целта да се достигне на високите клони до най-големите и сочни плодове, са притегателната сила за хлапетата. А после идва и моментът на ядене – с навъсена уста и залепнал за небцето език от киселина. А знаете ли, че и родителите, бабите и дядовците и дори младежите с народни кулинарни навици могат да се насладят на качествата на тези плодове, като си направят зимнина или свежа гарнитура от джанки в буркани? Не е никак сложно. Ето защо можете да прочетете следващите редове и да оберете близкото дърво с изобилен плод. Или пък да връчите торба на отрочето си и да го изпратите да се забавлява на дървото с целенасочен и полезен труд.

Какво представлява туршията от джанки? Това са кисели джанки в буркани, които омекват и се превръщат в апетитно мезе за люта ракия или пареща водка. Ако не сте пияч, можете да ги поднесете като добавка към гарнитурата за печени меса, риба и морски дарове. Можете да ги съхраните за зимата, за да си хапвате пролетен продукт извън сезон. Или пък да се забавлявате по детски, като си отворите бурканчето и схрускате няколко кисели джанки, когато ви дойде гастрономично настроение да се подкиселите. Естествено, можете да опикантите домашната си зимнина от джанки или да я подлютите юнашки, ако желаете.

Традиционен вариант на джанки в буркани. Големината на буркана е по ваш избор. На дъното сложете по 1 ч.л. сол, ако са малки и по 1 с.л. сол за големите варианти от 2-3 литра. Добавете скилидки чесън и 1,5 ч.л. захар за малък буркан и 2,5 с.л. захар за голям. Долейте оцет до долната резка на буркана. След това напълнете с добре измити цели джанки. Ако ги надупчите на 1-2 места с вилица, ще станат по-меки и ще попият от саламурата. За по-твърд вариант – не дупчете. След това залейте с вряла вода и затворете хубаво с капачките. Обърнете готовите буркани с капака надолу. Разклащайте в пет последователни дни и след това приберете на хладно място.

Туршия от кисели джанки с аспирин. Ако се притеснявате да оставите джанките просто така, можете да подредите бурканите в тенджера, да залеете с вода, да кипнете и да варите 5 минути на слаб огън, за да се стерилизират. След това обръщайте в продължение на 3-4 дни като редувате дъно-капак през 12 часа. Друг вариант е да се възползвате от консервиращите качества на аспирина. За целта на 1 литър вода се добавят 200 мл оцет, 2 с.л. сол и 3 с.л. захар. В бурканите се редят измити джанки и добавки, за които ще разкажем по-долу. Саламурата се подгрява леко и се бърка до разтваряне на солта и захарта. Следва да се охлади и с нея да се залее съдържанието на бурканите. После се пускат по 2 аспирина в малък буркан и по 3 в голям. Затварят се и се обръщат с капаците надолу. Въртят се през 12 часа в продължение на 6 дни. След това можете да приберете в долап, мазе или на друго хладно и сумрачно място.

Добавки в туршията от джанки. Сред най-предпочитаните са цели скилидки или глави чесън, парчета моркови, семена копър, зърна бахар и черен пипер. Разбира се, някои харесват киселата туршия да бъде пикантна. В този случай можете да добавите цели надупчени или нарязани на едро люти чушки. Ако искате по-нестандартен цвят, резнете кубчета цвекло или червено зеле. Може още да прибавите стръкчета магданоз или копър, листа и стръкове целина, разполовени главички лук. Всичко е въпрос на вкус и фантазия.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как си направихме няколко вида зимнина от домати вкъщи

Три вида домати в буркани за зимата – на лютеница, барбекю сос и стерилизирани домати за готвене.   виж още »

Правила при слагането на буркани със зимнина

Какво означават издутите капачки на бурканите и как се стерилизират буркани?   виж още »

Слагане на зимнина с домати

Пет начина да си направим лютеница за зимата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта