Регистрация

Как да си направим фенер от тиква за Хелоуин

30 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 8392
Как да си направим фенер от тиква за Хелоуин

Трикове за перфектната тиквена украса за празника на Вси светии.

Още един повод за празнуване – така приемат мнозина в България новата традиция да се чества деня на Вси светии в навечерието на 31 октомври. Американската мания за дегизиране на дечица, обикаляне по домовете с въпроса „Сладкиш или трик“ и носенето на тиквени фенери обхвана в последните години и родните подрастващи, които се надпреварват както в събирането на най-много десертчета, така и в оригиналността на костюмите, маските и фенерите си.

И докато за децата празникът Хелоуин е едно емоционално преживяване, което очакват с нетърпение, то за техните родители е предизвикателство да помогнат на своето мъниче да се „въоръжи“ с най-добрия инвентар за вечерта. А неделима част от него е тиквеният фенер, който представлява светещо чудовище, направено от жълто-оранжевия плодов зеленчук. Само че изработката му изисква както време, така и умения, тъй като малцина са придобили техниката за правене на демоничното светило.

Ако ви се налага и вие да запретнете ръкави, за да се сдобие дома ви с фенер – тиква, то ние от kulinarno.bg ще ви дадем няколко съвета как да измайсторите основния сомвол на празника.

Като за начало се въоръжете с кръгла тиква, много остър голям нож, самозалепващо се фолио, остър нож за декорации, маркер, шило, макетно ножче, дебел нережещ канап (може и панделка или друга връв, не по-къса от 50 см.) и свещ (по възможност от малките кръгли свещички, тъй като вероятността да се съборят и угаснат по време на носене на фенера е по-малка).

С помощта на големия нож отрежете капачето на тиквата на около 4-5 сантиметра под дръжката. След това с ръка внимателно издълбайте семките. Махането им ще отвори място да продължите дълбаенето на част от сърцевината с помощта на малкия нож. Не оставяйте прекалено тънки стените на тиквата.

Върху лицевата част на самозалепващото се фолио с маркера нарисувайте очите (можете да ги направите не просто кръгли, ами издължени или във формата на призрачета – тук използвайте въображението си), както и устата. Нея можете да изобразите с един оставен зъб, цялата назъбена, както и да я извиете в демонична усмивка. Нарисувайте и правилен триъгълник за нос. След това изрежете с помощта на макетното ножче фолиото и го залепете върху тиквата.

Вземете малкия нож за декорации и режете по фигурата на фолиото, докато се получи желаното лице. Можете да направите и прорези от страни на тиквата, които да наподобяват одрана с нокти плът. Отстранете ненужните парчета. След това с шилото продупчете двете „слепоочия“ на тиквата, като внимавате отворите да не са прекалено близо до прореза на капачето. Така рискувате връвта да среже фенера. Не ги правете и прекалено ниско, тъй като свещта може да прогори канапа/панделката.

Вече сте на финалната права. Първо запалете свещта и я приберете във фенера. След това прекарайте панделката през дупките и я завържете на здрав възел над тиквата. Тя ще ви служи за по-лесно носене. Накрая поставете и капачето. Вашият тиквен фенер за Хелоуин е готов. Сега ви остава само да се забавлявате! 

 

Още майсторски идеи за Хелоуин:

Шоколадови вещерски шапки за Хелоуин

Отрязани пръсти за Хелоуин

Шоколадови кексчета за Хелоуин

Безалкохолно с човешки очички

Кървав череп от прошуто

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Съвети за сладкарски бои за Хелоуин

Коя сладкарска боя е безопасна и как се прави боя за сладкиши с естествени продукти?   виж още »

Сладкиши за Хелоуин от обикновени бисквити

Ако нямате време и желание да печете сладкиши за Вси Светии, просто декорирайте готови такива.   виж още »

Защо на Хелоуин се прави фенер от тиква

Историята за фермера Джак, тиквения фенер и духът, който броди, носейки горящ огън в тиква. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта