Регистрация

Как да накарам половинката си да се включи в готвенето

28 Sep 2017   /   nina123   /   Видяна: 1795
Как да накарам половинката си да се включи в готвенето

Комплименти и насърчаване, а не скандали и намеци са начинът да посикаме помощ в кухнята.

В много домакинства кухнята се ползва за готвене само от един член на семейството. Това далеч не е правилно и честно, предвид факта, че в модерния свят жените и мъжете споделят сходно работно време и имат почти еднакви по времетраене и натоварване извънслужебни задължения. Но накрая, когато семейството се прибере у дома след тежък и изморителен ден на работа, тренировки, ангажименти с деца и роднини, често единият възрастен сяда пред компютъра, за да почете, поиграе или почати, докато другият яхва прахосмукачката и запретва ръкави над печката. Не бива така.

Готвенето е еднакво приятно както за опитните кулинари, така и за лаиците, пише немско кулинарно издание, цитирано от сайта ezine.bg. Въпрос на психологически талант е да успеете да събудите дълбоко заспалия готвач в своята половинка, която ви оставя да се борите вечно сами на кухненския фронт. Ако искате да го направите, забравете за две неща, съветват психолозите. Това са скандали и намеци. От тях няма смисъл. Ето пет идеи как да подходите разумно и да постигнете неочакван успех в намирането на заместник или помощник в кулинарните задължения.

1. В процес на готвене категорично заявете, че точно днес имате нужда от помощ. Дали е рязане на лук за запръжката, рендосване на зеленчук или жълто сирене, почистване на ядки – всичко зависи от случая. Покажете обаче на своя партньор, че онова, което прави рамо до рамо с вас, е важно и има смисъл. След това с ведро настроение продължете да му намирате работа около печката докато ястието стане готово. А накрая заявете, че се е получило толкова вкусно заради неговата или нейната помощ. Чак после попитайте дали би жертвал отново от времето си, за да го направите пак ЗАЕДНО.

2. Разучете заедно нова рецепта. Започнете с оправдание, че се притеснявате да месите, бланширате или използвате нов кухненски уред, нужен за направата на засукано ястие. Човек, който не обича да седи в кухнята, винаги би се хвърлил на идеята, че може да види именно ВАС да бледнеете на собствена територия. Така ще разпалите неговото изконно търсене за себедоказване и значимост на фронт, на който досега е бил само редник. Ако не се получи, следващия път направете новото ястие без негова помощ, а след това го подтикнете той или тя да се опита да го направи без ваша. Все пак това е ново начало, в което и двамата сте тръгнали от нулата. Така реално може да се измери кой е по-добър.

3. Аз ще сготвя основно, ти направи десерт! Създайте състезателна атмосфера в кухнята, като накарате неготвещата си половинка да се докаже именно там, където я бива. Дори и да е само нарязване на краставица, която после да наречете салата, пак дайте шанс на човека до себе си да свърши някаква самостоятелна част от направата на вечерята. Сдържайте се, не бива да критикувате, защото ще откажете помощника си от дейността завинаги. Ако трябва после донаситнете зеленчука, допечете ястието или дори направете друго, ако неговото не е годно за хапване. А при сервиране обявете на трапезата, че именно вашият некулинарно настроен патньор е спретнал САМОСТОЯТЕЛНО дадената част от менюто.

4. Провокирайте с любима храна от детството. Вие можете да готвите или поне го правите по задължение всеки ден, така че имате особена рутина. Направете нещо, което любимият човек не е опитвал и докато го хапвате, разказвайте спомените си от детството за тази рецепта. Всеки има вкус, който напомня за лятната ваканция при баба, рецептите от морското капанче на къмпинга, почивката в друга страна. След тирадата от спомени, поставете условието, че искате с вас да бъде споделена друга вкусна рецепта от миналото, която не влиза в готварския ви репертоар. Така ще накарате своя човек да направи нещо за себе си и същевременно нещо за вас. А щом се задържи в кухнята, не спирайте да подстрекавате с нови идеи и предложения. И да давате похвали, разбира се.

5. Не превръщайте готвенето в задължение. Ако с предишните четири съвета вече сте приобщили хранителния търтей в семейството да се включи в кулинарния процес не само чрез поглъщане на приготвеното, то сега идва времето да успеете да го задържите в кухнята. Този труден момент се решава лесно като разнообразявате дейностите, които предлагате. Ако вчера е рязал зеленчуци, днес нека ги подрежда или готви. Лека-полека разменете местата и дейностите така, че спретването на семейната вечеря да се превърне от ваша работа в негово удоволствие, а после просто започнете да се редувате кой ще готви днес. Най-успешно е, ако се научите да го правите в тандем.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Миенето на чинии пречи на връзката

Ако партньорите се редуват в миенето на чинии, ще се радват на разбирателство и по-всеотдаен секс.   виж още »

Пет хранителни подаръка, с които ще спечелим любовта на околните

С поводи и без, дарете щастие на обичаните хора и спечелете благоразположението на колегите. виж още »

Не пазарувайте храна с любимия човек

Супермаркетът е мястото, където партньорите спорят най-често. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта