Регистрация

Защо яйцето е толкова полезно

20 Jan 2017   /   nina123   /   Видяна: 4167
Защо яйцето е толкова полезно

Учени доказват, че хапването на варени или печени яйца сутрин стимулира мозъка, зарежда с енергия тялото, пази сърцето, носи букет от ценни микроелементи на организма и бори рака на гърдата.

Според изследване на foodpanda яйцата са един от продуктите, които хората в Европа и Северна Америка консумират най-често под различна форма в закуската си. Оказва се, че този навик освен вкусно наяждане е и полезна привичка, която може да ни предпази от редица болести, да спомогне функцията на вътрешните органи, да допринесе в борбата със стареенето и излишните килограми и мазнини. И още... и още...

 Ако разгледаме по-надълбоко лечебните свояства на яйцето като храна, можем да го обявим за панацея. Единственото условие, което обаче мнозина не спазват, е яйцата да НЕ са пържени, уточняват родни специалисти по хранене и диетика и обясняват, че чрез пърженето човек убива около 90% от полезния потенциал на всяко яйце.

Знаменитият роден диетолог и хранителен експерт Д-р Владимир Шишков обяснява полезния потенциал на яйцата с факта, че те представляват зародиш, начало на нов живот, затова по своята същност са създадени да дадат най-полезното на всеки оживяващ в тях организъм. В интервю пред в. „24 часа“ д-р Шишков изброява витамините, които се съдържат в едно яйце - A, D, E, B2, B6, B12, PP, както и минералите калий, калций, натрий, магнезий, желязо, фосфор, сяра, хлор, микроелементи като мед, цинк, манган, селен, важни нутриенти като холин, фолиева и пантотенова киселина. И това не е всичко.

Яйченият белтък пък е най-чистата белтъчина, която човек може да изяде, като тя се усвоява до 97%. Това прави черупчестите кокоши продукти перфектна храна за хора, които искат да получат голяма доза енергия, без да се хранят с въглхидрати. Затова и варените яйца са една от най-предпочитаните храни сред спортисти и бодибилдъри. Макар жълтъкът да съдържа холестерол, яйцето е богато на фосфолипиди, които го разграждат, така че няма опасност от драстични повишения в нивата на холестерола при хора в рисковите групи. Освен това калориите в едно средно по размер яйце са около 70 – достатъчно малко, че да можем да го обявим едновременно за стабилна и диетична закуска.

През изминалата година учени от Университета в Източна Финландия под ръководството на д-р Жирки Финтанен доказаха, че редовната консумация на яйца (по едно на ден) влияе позитивно върху паметта. Освен че спомага по-лесното помнене, яйцето намалява риска от заболявания като Старческа деменция и Алцхаймер.

Немски учени пък години наред изследват влиянието на изядените яйца върху организма и доказват, че е най-добре в шест дни от седмицата да се консумира по едно варено или печено яйце. Още по-хубаво ще направи човек, ако го хапва на първо ядене, защото оставя време на тялото си да усвои пълноценно полезните вещества от тази храна. Изследователите предлагат и алтернатива на тази диета – на всеки трети ден да изяждате по 3 яйца на закуска. Ефектът е почти същия, с тази разлика, че така закуската става малко по-питателна и достатъчна да засити и мъжете.

През 2014-а година учени от Северна Каролина пък публикуваха доклад от дългогодишно изследване, в който твърдят, че дамите трябва да закусват по 5-6 пъти в седмицата с 1 варено яйце, защото то е сред най-мощните предпазители от рак на гърдата. Експертите съветват всички жени, които нямат здравословни проблеми по отношение на яденето на яйца да се замислят едновременно за здравето и красотата си. Особено позитивно вареният черупчест овал действа при представителките на нежния пол, които са със семейна обремененост за рак на гърдата. Според учените яйцата са способни да спасят всяка четвърта от тях от коварната болест. (Повече информация за сензационното проучване - четете ТУК)

Спорът белтъкът или жълтъкът е по-полезен не излъчва категоричен победител, защото яйцето се оказва перфектна симбиоза от двете. Холестерола в жълтъка се разгражда от белтъка, усвояването на някои витамини и микроелементи, намиращи се в едната част на кокошия продукт зависят от вещества, които идват от другата част. Затова е добре да си хапвате цялото яйце, ако здравословното ви състояние и вкусовите ви предпочитания го позволяват.

Знаете ли как се определя размера на яйцата? Има международно утвърден стандарт, който гласи, че в категория S влизат влизат яйцата между 43 и 52 грама. Така съответно в М са между 53 и 62 грама, в L - 63-72 грама, а XL - над 73 грама. В миналото магазините са разполагали с пластмасов шаблон, с който да докажат на клиентите си, че дадения размер яйце не може да премине през по-малка дупка. В САЩ съществува друг стандарт за размерите - буквен.

Ако все още се чудите какво означават комбинациите от цифри и букви, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има върху всяко сурово яйце, което се продава в хранителната верига, то знайте, че носят информация за страната на произход, начина на отглеждане на кокошките (клетъчно, подово или свободно), района, от който идват и регистрационен номер на производителя. Тъй като тази информация е нашироко описана в предходна статия на kulinarno.bg, можете да прочетете още КАКВО ОЗНАЧАВАТ СИМВОЛИТЕ ПО ЯЙЦАТА.

Ако сте решили да си хапнете вкусни яйца за закуска, вижте моите две предложения, с които често радвам тялото си на първо хранене:

Вариант 1: Печени яйца на хартишка по рецепта на прабаба – приготвят се много бързо и лесно и са вкусни и екстравагантни.

Вариант 2: Рохко сварени яйца на каша с парчета хляб и малко сол – страхотна закуска преди да посетите фитнеса. Следете обаче срока на годност и произхода на яйцата, ако си ги хапвате сурови, защото можете да се натровите с развалени или некачествени яйца.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Преварените яйца образуват железни сулфиди

Дори и с полезните варени яйца трябва да се внимава.   виж още »

Какво се случва с тялото, ако закусваме варено яйце

Сила, красота, здраве и щастие за хората, свикнали да хапват по варено яйце на закуска.   виж още »

С какво да комбинираме яйцата

В компанията на кои продукти е добре да хапваме яйца и кои храни не трябва да попадат с яйцата в едно хранене.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта