Регистрация

Домашни желета от кисело мляко

20 Jul 2020   /   nina123   /   Видяна: 2961
Домашни желета от кисело мляко

Как се прави сладкиш от желирано кисело мляко като вариант на полезен летен десерт?

 

В разгара на лятото киселото мляко е страхотен избор за здравословна закуска или основа на сладкиш, защото разхлажда, хидратира, нискокалорично е и съдържа полезни за стомаха бактерии. Но вместо просто да го разбивате със захар и мед, да трошите бисквити и да пускате плодове в него, можете да вдигнете кулинарната летва една идея по-високо, съчетавайки го с желатин. Тогава ще получите разкошни сладкиши, с които можете да импровизирате според вкуса и продуктите на разположение.

 

Как се прави желирано кисело мляко? За целта ви трябва желатин и кисело мляко, по възможност с по-голям процент масленост. Следва да разбиете добре киселото мляко, за да няма бучки. за една кофичка от 400 мл се използва един пакет желатин. Той се накисва в 3 с.л. студена вода. След 10 минути се добавя в 80 мл топла вода с температура около 70 градуса. Важно е да не кипва, защото ще изгуби желиращите си свойства. После на тънка струйка получената топла смес се налива към киселото мляко и се бърка.

 

Десерт от желирано кисело мляко. Ясно е, че така неподсладено киселото мляко просто ще се желира и ще придобие различна текстура, но оттук започват идеите за вкусове и аромати. Все пак ще правим сладкиш, следва той да бъде сладък. Можете да подсладите по най-елементарния начин – като добавите 2 с.л. пудра захар в млякото. Можете и да сте една идея по-смели. Например да си купите плодов йогурт, да разбъркате киселото мляко с мед, стевия, меласа или друг овкусител. Добавяйки ванилия, ще създадете приятен аромат. Важно е да запомните – ПЪРВО СЕ СЛАГАТ ВСИЧКИ ДОБАВКИ В КИСЕЛОТО МЛЯКО И ЧАК СЛЕД ТОВА СЕ НАЛИВА ПОДГРЯНИЯ ЖЕЛАТИН.

 

Желе от кисело мляко с плодове. След като сте подсладили йогурта и сте добавили аромат по избор – ванилия, ром, есенция цитрус, канела – преминете на по-горно стъпало. Тук можете да добавите крокант, шоколадови капки, цитрусови корички, сушени плодове, пресни плодове, плодове от компот или мармалад. Ето вкусна идилия.

 

Желиране на кисело мляко. След като сте разбъркали млякото с всички избрани добавки, овкусители и аромати, налейте желатина и разбъркайте. Получената смес разпределете в купички и приберете в хладилник за поне 2 часа. После можете да топнете купичката в съд с топла вода, за да се обърне сладкиша в чиния по-лесно. Но това е само ако ще сервирате на гости – в домашни и неофициални условия можете да хапвате директно. А ако ще поднасяте в елегантен вида – след обръщане на сладкиша, можете да го покапете със сладко, топинг за сладоледи, мед, течен или разтопен шоколад, както и да поръсите със сладкарска декорация по избор.

 

Ето вкусен сладкиш, свеж и полезен, в който няма брашно и може да бъде направен с наистина здравословни продукти.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Три начина за желиране на храни

Естественият желатин, агар-агар и колагенът в животинските кокали могат да придадат желирана текстура на любимите сладки и солени ястия.   виж още »

Кое е най-доброто кисело мляко?

Какво кисело мляко да избера в магазина – въпрос, който дерзае всички привърженици на здравословното хранене.   виж още »

Тридневна детоксикираща диета с картофи и кисело мляко смъква 2-6 кг.

Три дни на варени неовкусени катофи и нискомаслено кисело мляко прочистват тялото и топят грозните сатиметри в обиколките.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта