Регистрация

Гроздето – благодат за едни и пагубник за други

13 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 4444
Гроздето – благодат за едни и пагубник за други

Гроздето предпазва от рак, облекчава мигрената, бори артрит и подагра, но не бива да се яде при проблеми с бъбреците и половата система.

Навлизаме в месецът на гроздето – любим плод на малки и големи, радващ с разнообразието си от вкусове, цветове и аромати. Богатите му на сладки сокове зърна приканват да го обявим за закуска или десерт, а по-хубавата новина е, че то съдържа купища полезни за тялото вещества, което го прави и страхотна храна за жегите.

Още 5 хилядолетия преди Христа племената, населявали Арабския полуостров и Западна Азия, познавали не само културата, но и обявената за божествена напитка – виното. Стари писания свидетелстват, че лозата е била облагородена за отглеждане още преди 6000 години. И поемайки по пътя през Средиземно море достигнала до Египет, Древногръцките територии и в последствие Древен Рим и други части на Централна Европа. Народите, които се докосвали до вкуса на зърната, както и алкохолната напитка, направена от тях, били единодушни, че растението е дар от боговете, притежаващ живителна сила и даряващ със здраве, мощ и дълголетие.

Днес една голяма част от плодовете на лозовите насаждения (над 75%) по света се използват за производството на вина, но достигналото до хранителната верига грозде изчезва почти моментално. Обяснимо защо – то не може да се съхранява прекалено дълго, а и зрее за кратко време, след което презрява. Затова любителите на плодовите зрънца в България трябва да се мобилизират в рамките на месец, за да се наядат чак до следващата година. Цената на стоката за август 20013 г варира между 1,5 лв. и 4 лв. в зависимост от сорта и външния вид, но сме длъжни да предупредим, че близкото до горната ценова граница грозде е най-вероятно вносно и не може да се мери по вкусови качества с родните лозови култури.

А ако просто сте се запътили към магазина без конкретно решение какъв точно плод да си вземете, ние от kulinarno.bg ще се опитаме да наклоним везните в полза на гроздето или да го изключим от менюто ви, като внесем яснота относно полезните и вредните му влияния над тялото. Като за начало трябва да кажем, че в малки дози то никога не е вредно и дори е жизнено нужно на организма, който, особено през лятото, е настроен да търси по-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, които да подсилят имунната му система за зимата.

Гроздето е полезно при превенция от сърдечно-съдови заболявания и пороци на кръвоносната система. Консумацията му в свежо състояние се препоръчва при анемия. То подпомага функцията на черния дроб и бори запека и нередовното изхождане. Преди месеци учени доказаха, че това е един от трите плода, които спират развитието на канцерогенните клетки в тялото. Наситен с калий, фосфор и витамини, плодът е ядлив елексир за красота. Няма да сбъркате, ако си го хапвате директно със семките, защото те са богати на антиоксиданти и особено на омега мастни киселини, които се грижат за здравата и сияеща кожа, блестящата и жизнена коса, перфектният маникюр, както и активната мозъчна дейност.

Гроздето е препоръчителен плод за диета, но само за хора, които са подложени на интензивна физическа активност. Специфично при него спрямо много други плодове е, че съдържа голямо количество захари и глюкоза (в по-умерени количества и фруктоза), но тя не се разгражда от организма, а директно навлиза в кръвта. Така че ако ви трябва сила, за да покриете норматива във фитнеса или работата ви изисква активност, използвайте един от най-бързите естествени източници на енергия – гроздето. В 100 г от него се съдържат между 50 и 70 Ккал, като по-тъмните плодове са с по-висока хранителна стойност.

Гроздето не се препоръчва на хора с диабет заради високото му захарно съдържание. Не е добре да се приема в сурово състояние и от страдащи от заболявания на половата система и най-вече яйчници и простата. Не си го хапвайте в големи дози ако имате нефрит, камъни в бъбреците или сте претърпели бъбречна недостатъчност.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Чурчхела – грузинският полезен сладкиш

Традиционната грузинска чурчхела радва големи и малки със сладост, хрупкавост и неповторимата визия на десертен салам.   виж още »

Узряло ли е гроздето за хапване

Признака, че гроздето е узряло и може да се яде, носейки специфичната за плода наслада.   виж още »

Тренировки за мозъка чрез храни

Можем да повишим мозъчната си дейност и сложността на запаметяване с храни като грозде и стафиди, горски плодове, зелени листни зеленчуци, подправки и виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта