Регистрация

Вода на хапки бори глобалното замърсяване

21 Apr 2017   /   nina123   /   Видяна: 2052
Вода на хапки бори глобалното замърсяване

Вода в таблетки спира употребата на пластмасови бутилки.

Голяма част от замърсяването в световен мащаб е поради употребата на пластмаса, която трудно се разгражда в естествени условия и интоксикира въздух, вода и почва. Значителен процент от произведената пластмаса не се рециклира, а дори и процесът на повторна препработка на материала също не е напълно чист и щадящ околната среда. Затова и науката се развива в намирането на алтернативни варианти на пластмасата. Но тя се оказва евтин и лесен за изработка материал, който не изисква скъпи и редки суровини, а същевременно може да се използва в почти всички сфери на живота. Затова е трудно да се лишим от нея.

Учени от Европейския институт за иновации в Лондон обаче откриха нов метод за съхранение и транспортиране на течности. Те създадоха мека капсула от водорасли, която е с еластични водонепропускваеми стени, едновременно достатъчно здрави и гъвкави, но и даващи възможност да бъдат пропукани, за да се изпие течността, обвита от тях.

Първия тест вече е извършен и на пазара е пуснат иновативен продукт – вода на хапки, която се дъвче. Името на течните таблетки е Юхуу! (Ooho!) и могат да бъдат поръчани по интернет. Реализаторите на проекта се надяват да зарадват еколозите и да допринесат за превръщането на планетата в едно по-добро място за живот. Мембраната, в която се съхранява водата, е органичен екстракт от водорасли, който се разгражда между 4 и 6 седмици след изхвърлянето си сред природата, и то без да цапа и трови. Но не е нужно и да се отърваваме от желеобразната обвивка, защото тя е напълно ядлива и съдържа полезни вещества. Водата може да бъде хапната заедно с нея.

Според хранителни експерти таблетките с вода спират подуването и газовете. Докато пием течности от шише или чаша, заедно с напитката в глътката попада и въздух. Това няма да се случи ако дъвчем хапката. Именно газовете, влезли в стомаха по време на хранене и пиене създават усещане за дискомфорт и подуване, от което иновативната вода може да ни лиши.

Мембраната от водорасли може да бъде овкусена, твърдят създателите й, които в момента се занимават с разработки на различни видове и вкусове обвивки. Освен това иновативната опаковка може да послужи за съхранение и на други течности, така че надеждите са тя да се превърне в първообраза на модерните кутии за храни и напитки на бъдещето. Учените смятат, че изобретението им дава шанс да се предотврати най-голямата екологична катастрофа на Земята, която предстои скоро, ако човечеството не се отърве завинаги от пластмасата и найлона.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ядем парчета пластмаса с морските дарове и солта

Замърсените води и почви слагат в чинията ни по 12 000 микрокъсчета пластмаса годишно. виж още »

Видове пластмаса и как да разпознаем коя опаковка е вредна за здравето

Маркерите върху пластмасовите опаковки показват вида плстмаса и чрез тях лесно можем да се ориентираме кои опаковки и продукти са за препоръчителна ед виж още »

Пластмасовите бутилки увреждат половата система

Съединенията, които се образуват между водата и пластмасата могат да доведат до безплодие. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта