Регистрация

Вино съвети за лаици - как и с какво се поднася бяло вино

26 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 42198
Вино съвети за лаици - как и с какво се поднася бяло вино

С какви храни се сервира бялото вино – първи стъпки в избора на подходящи мезета.

Климатичният преход между лятото и есента, който се характеризира със слънчево, но не толкова горещо вече време и захладняващи нощи, които идват все по-рано и по-рано, е една от най-подходящите части на годината за консумация на качествени бели вина. Въпроса с ферментиралия гроздов сок обаче е тънък момент от културата на българина, защото навика на редица последователи на Баи Ганьо е да се „налокат“ с алкохолната напитка до зачервяване на бузи, прегряване на крайници и избиване на капки пот по челото – картинка – неприемлива за ценителите на бакхусовия елексир. Те, от своя страна, го пият от специално подбрана чаша, охладено до точно определена температура, а преди да допрат напитката до вътрешността на усните си следят нейните движения по стените на стъклото, разглеждат цвета и бистротата. След това усещат по свой си начин всички качества на виното, а накрая, може дори да го изплюят, бързайки да дадат оценката си за него.

Тези хора определено знаят с каква храна да поднесат всяко вино, затова статията е насочена за онези от вас, които хал-хабер си нямат как да задоволят изтънчените вкусове на любимия човек или важните гости с изискано съчетание от сорта. Това са непиячите и тези, които смятат, че човек трябва да е ухапан от болна калинка, за да изплюе глътката алкохол, след като така или иначе вече е влязла в устата му.

Като за начало трябва да знаете, че бялото вино се сервира в стъклени чаши с висок стълб, защото е много важно да се съобразите температурата му на пиене. Най-пивко е то между 10-12 градуса. Чашите с по-дълго разстояние между поставката и същинския контейнер за течността позволяват да бъдат хванати за стълба, като по този начин не се затопля напитката от телесната температура. Вината могат да се пият с почти всички ястия, стига да са правилно подбрани.

Бяло вино със салата можете да комбинирате успешно, ако зеленчуковият ордьовър е от зелени листни зеленчуци, подправени със сирена, пилешко или риба. Не правете грешката да поднасяте Шопска салата с изискано бяло вино. Всички знаем коя е напитката за тази традиционна комбинация от домати и краставици. Салатите на майонезена и млечна основа също позволяват да се комбинират с бялата бакхусова напитка. В никакъв случай обаче не я поднасяйте с туршии.

Бялото вино се комбинира с бели меса, а червеното – с червени – закон, важен за всеки абсолютен неразбирач от вина и мезета за тях. Пилешките гърди, голяма част от рибите, всевъзможни морски дарове, заешко и всякакви плата от сирена – това са традиционните мезета за бяло вино. Разбира се няма да сбъркате ако сервирате много мазна риба като сьомга или шаран с червено вино, но със светлия му брат комбинацията ще е по-успешна. Не правете грешката да го поднасяте с много подлютени манджи, свински или телешки пържоли. Българските зимни манджи като тежки гювечи и запържен боб също не са подходящи.

Бяло вино може да се сервира и с десерт, особено ако той е на плодова или сиренена основа. Чийкейкове, плодови пайове, сметанови торти – всички те си просят чаша добре охладено бяло вино. При шоколада принципът е подобрен на този с месото – колкото по-тъмен е, толкова по-тъмна трябва да е и бакхусовата напитка.

 

Мезета за вина – вижте ТУК!

Мезета за червено вино – вижте ТУК!

Мезета за ракия – вижте ТУК!

Мезета за бира – вижте ТУК!

Мезета за водка – вижте ТУК!

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да познаем виното по бутилката

Как се избира вино с очи? Формата на бутилката, вида на капачката, цветовете на етикета и годината на реколтата говорят за вкуса на напитката.   виж още »

Какво червено вино да избера за празника

Видове червени вина и с каква храна се връзват.   виж още »

Едно малко става 25 мл за европееца

Полагат се само по 25 мл ракия на всеки европейски делегат, гостуващ в България. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous24-02-2018
essays diversity critical essays scholarship essays student essay writing
anonymous21-02-2018
essays essays good essay persuasive essays
anonymous11-02-2018
car insurance quotes in georgia car insurance quote car insurance quotes comparison auto insurance comparison

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта