Регистрация

Българинът пийва предимно домашна ракийка

31 Jul 2018   /   nina123   /   Видяна: 1559
Българинът пийва предимно домашна ракийка

България е сред първенците по консумация на вино и твърд алкохол в света за 2017-а година.

 

Наследниците на Бай Ганьо се славят с любовта си към чашката и явно се справят доста добре с поглъщането на алкохолни напитки. Това доказват няколко различни проучвания, направени незавсимо едно от друго. Според в. Капитал нешенецът е гаврътнал 81 млн. литра ракия за 2017-а година, според Съюза на пивоварите в България, 68 литра бира се падат на глава от населението за същия период, а според International wine and spirits records България е шеста в света по консумация на вино и твърди питиета.

 

14 литра твърдак се пада на всеки нашенец за 2017-а година. Проучванията показват, че българинът се е научил да развръзва кесията за скъп алкохол и консумацията на качествена водkа и уиски се е повишила в сравнение с 2016-а годна. Производстввото на домашна ракия си остава обаче основен отрасъл, захранващ глътката на родния табиетлия. Въпреки повишеното търсене на купешка ракия, дядовата шльокавица се разпределя близо по 10 литра на човек за година.

 

Българинът започва да разбира от вина. Домашно произведеното вино за лична консумация през 2017-а година е едва 20% от общото изпито от нашенеца. А погълнатите количества нареждат страната ни в топ 20 в света по консумация на бакхусов еликсир. Търсенето на купувача е концентрирано в средния клас вина, като се залага на баланс в цена и качество. Пазаруването на евтини и нискокачествени вина драстично намалява през последните години, а търсенето на най-добрите вина и реколти се увеличава. Сякаш небцето на българина започва да цени вкуса на горздовата напитка и да склонява да плати по-висока цена за него.

 

Консумацията на бира си остава константа през последните години, като варира между 65 и 70 литра на глава за година. Мъжете определено превъзхождат нежния пол с литрите. Дамите са по-сколнни да заложат на чаша вино пред нискоалкохолното, но и газирано пиво.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Митове за алкохола, на които робуваме

Алкохолът НЕ убива мозъчни клетки, НЕ води до дехидратация и НЕ хваща по-силно при смесване или на гладно.   виж още »

Бира и вино лекуват сърцето и разкрасяват

Експерти съветват да пийваме по малко биричка и винце всеки ден за здрава сърдечно-съдова система, хубава коса и кожа, устойчиви нерви и активен метаб виж още »

Петте червени винени сорта грозде, с които се гордее България

Традиционното българско червено вино се прави от мискет червен, мавруд, памир, рубин и широка мелнишка лоза. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта