Регистрация

Брюкселско зеле за бъдещи майки

09 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 3613
Брюкселско зеле за бъдещи майки

Зеленчукът е богат на натурална фолиева киселина и намаля риска от спонтанен аборт.

Хранителният режим на всяка жена, решила да зачене, трябва да се промени, защото майката е длъжна да „обзаведе“ тялото си като благоприятна квартира за своето мъниче, където то да се развива под здравословното влияние на околната среда, черпейки от нея блага за правилното си биологично превръщане в човек. Затова и всяка жена трябва да е заредена с набора от познания какви хранителни продукти задължително трябва да присъстват в немюто й, колко често трябва да се приемат и кои ястия и суровини за тях не бива в никакъв случай да попадат в чинията на бъдещата майка.

Една от задължителните съставки на благоприятния за бебето майчин организъм е фолиевата киселина, позната още като витамин В9. Тя активизира клетъчното делене и помага при образуването на плацентата, в която е защитен плода при преднаталното си развитие. От друга страна В9 е една от основните съставки под чието влияние се изгражда костния мозък на ембриона и тя гарантира устойчивостта на нервно-паралитични заболявания и правилната проводимост на нервните импулси в тялото на бъдещото дете.

Редица специалисти препоръчват на жените да пият фолиева киселина преди да заченат и малко след като забременеят, но и мнозина са на мнение, че в естествен вариант, а не като аптечен медикамент е много по-лесно усвоима от организма. Затова и учени обявиха, че най-богатата храна на фолиева киселина в растителното царство е брюкселското зеле. Ежедневното му приемане повишава шанса за оцеляване на плода, както и за адекватна реакция на организма към акта на раждането.

Специалистите обясняват още, че брюкселското зеле е страхотна храна за всяко семейство, решило да си има поколение. Освен В9 то съдържа витамини, които повишават оплодителната способност при мъжа и правят сперматозоидите по-подвижни. Съставката дилдолилметан пък активизира женското тяло да усвоява естрогена (женския полов хормон) в нормални дози, като по този начин организмът се настройва да зачене, повишава тази възможност както и се превръща в благоприятна среда за бъдещ плод.

Учените препоръчват брюкселското зеле да се хапва често дори и в напреднал етап от бременността, като подчертават, че витамините му се запазват най-добре, когато е приготвено на пара.  

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Д-р Папазова: Как с природни средства да си решим хормоналните проблеми

Мексиканският сладък картоф, познат под името див ямс или ям, е естественият регулатор на цялата хормонална картина в организма. виж още »

Пийте мляко и плодови фрешофе по време на бременност

Млякото гарантира по-добро израстване на костите на плода, а витамин С в плодовете пази от маточни разкъсвания по време на раждане. виж още »

Бременните трябва да си хапват месо и риба

Разнообразното хранене по време на бременност и спокойствието на майката са важни гаранти за здравето на бъдещото дете. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта