Регистрация

Британски учени: През уикендите се освинваме

13 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 2556
Британски учени: През уикендите се освинваме

От петък до неделя вечер развалме постигнатото от седмичната диета.

Майтап, с голяма доза истина е, че всяка диета започва от следващия понеделник, защото човешкият мозък приема началото на седмицата като старт за нови начинания, които да го дистанцират от досегашните му навици и да подобрят начина му на живот. Оказва се обаче, че почти всяка диета завършва в петък, като нейната „кончина“ настъпва с края на работната седмица. Английско проучване, проведено върху 1000 души на възраст между 20 и 50 години доказа, че през почивните дни хората се отпускат – освен психически и физически – и в количествата и калориите, които си позволяват да консумират.

Експертите установиха, че 75% от спазващите хранителен режим, забравят за него с настъпването на петък вечер и се сещат отново чак в понеделник сутринта, когато свалените от миналата седмица килограми са се върнали отново в тялото. Учените изтъкват няколко основни причини за явлението, като предупреждават, че натрупването на теглото няма почивен ден.

Още в петък вечер, след работа, мнозина излизат с приятели – на гости, по ресторанти и заведения или се възползват от веригите за бързо хранене и техните висококалорични специалитети. Отбиването при роднини и приятели в почивните дни често завършва с богата трапеза, отрупана от салатата до десерта с всякакви вкусотии. В компания и сред близките си хора, човек е склонен да прекали и да се отпусне в количеството.

Друга причина е стоенето вкъщи – близо до хладилника или печката. Кога, ако не в почивните дни, домакинята ще намери време да забърка любимите баница, баклава, палачинки, сладкиши и изискани основни ястия със сметана, месо и хляб. А после – на масата може да се седи по-дълго, защото денят не е изпълнен с неотложни задължения. Дори и за мързеливците, които няма да седнат да си готвят, хладилникът предлага бърз достъп до провизии, които да се изядат на момента. Затова освен основните три яденета, на които се отдаваме през работната седмица, имаме възможност за още три, от които често се възползваме, минавайки покрай изстудяващия „шкаф“ с храни.

Алкохолните навици през уикенда пък водят до прием на повече калории. 80% от участниците в изследването споделят, че събота и неделя имат навика да се видят на по чашка с приятели. Често обаче бройката на чашките е неприлична, а към тях върви и питетелно мезе в несъобразени количества. Така от нормалния прием на 2000 Ккал за жени и 2500 Ккал за мъже дневно, през почивката дамите скачат до близо 8000, а представителите на силния пол могат да надхвърлят и 10 000. Иначе казано в уикендните гулюяи човек приема толкова калории, с колкото се е изхранвал близо цяла седмица.

 

Ето и няколко рецепти за мезенца, ако не мислите да броите калориите през почивните дни.

Пилешки дробчета почти по китайски

Сусамови пръчици за мезе

Лучени кръгчета с панировка

Картофени латки за мезенце

Печено пилешко в бекон

Пилешки гърди с чесън и сусам

Къривурст за немска бира

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ядем през декември – отслабваме до май

След Никулден, коледните и новогодишните празници хората прекарват по 4 месеца в опит да свалят натрупаните килограми. виж още »

Брънч – нова мода в зверското преяждане през уикенда

Американската идея за „закускообед“ ни кара да приемем над 1300 калории за едно ядене в почивния ден. виж още »

Човешката глупост възпрепятства правилната диета

Незнанието и дълбоко насадените вредни хранителни навици заплашват с оръжие опитите на тялото да свали килограми дори и при най-подходящия режим на яд виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта