Регистрация

Беконът – вкусно изкушение с дълга история

09 Mar 2018   /   nina123   /   Видяна: 2432
Беконът – вкусно изкушение с дълга история

Мнозина препочитат бекона пред секс; други членуват в Църквата на бекона.

Беконът е онова апетитно изкушение, което прави постите за любителите на вълчи мезета особено трудно начинание. Вкусното свинско месо, особено запечено на тиган, е неустоимо предизвикателство за сетивата, което честичко кара човек да забрави за здравословния начин на хранене и да се отдаде на шареното свинско. А ароматите, които отделя мръвката по време на печене или пържене, са способни да доведат комшиите и кварталните кучета пред входната врата. Ето няколко любопитни факти за изкусителната мръвка.

 

1. Беконът не е чак толкова вреден. Мнозина го обявяват за крайно нездравословна храна поради високото съдържание на мазнини и калории. Вярно е, че в 100 г бекон има около 540 калории или иначе казано това количество от него е достатъчно за основно ястие. 42% от него са мазнини, съдържа холестерол и е неподходяща храна за хората с наднормено тегло, но в състава му има и доста полезни вещества. Беконът съдържа витамните А, В6, В12, С и D. В състава му се откриват и микроелементите калий, калций, магнезий и желязо.

 

2. Първите писмени данни за бекона са на над 3000 години. Още в Древен Китай се говори за веяни осолени свински гърди. Древните римляни също приготвяли месото на прасето с подправки, като обичали то да е шарено и опушено. Наричали го педасо, което означава парче.

 

3. Думата бекон е с немски произход и идва от „bak” - понятие, с което се описва задната част на гърба на прасето , обяснява Габриел Генов в едноименния си влог.

 

4. В Лас Вегас е основана Църква на бекона. Членовете й наброяват над 13 000 души, които са не просто ценители, но и разбирачи по въпроса с направата и готвенето на вкусната мръвка. Поклоници на бекона са създали цяла съвкупност от негови божествени символи – икони, амулети, сувенири.

 

5. Провежда се Лагер на бекона. В щата Мичиган ежегодното събитие Лагер на бекона не е само праник, а който любителите да се насладят на най-изтънчените вкусове на свинското, но има и образователен характер. В рамките на лагера се провеждат множество дискусии, лекции и обучения по правене и готвене на бекон. Организират се дегустации и състезания по надяждане.

 

6. Канадците се двоумят между бекон и секс. През 2008-а година канадският хранителен гигант Meaple Leaf прави анкета, свързана с любовта към бекона. Над 40% от участниците в проучването заявяват, че предпочитват ежедневната консумация на вкусното свинско пред редновния секс. Повечето са на мнение, че могат да издържат по-дълго време без секс, отколкото без бекон в менюто си.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Темпура – азиатска класика от Португалия

Вкусните панирани зеленчуци по японски и апетитните китайски зеленчуци темпура са всъщност европейска приумица, използвала древни рецепти от Далечния виж още »

История и настояще на оригиналната руска салата

Руската салата в Русия е френска, а във Франция –  салата Оливие.  виж още »

Любопитни факти за пастата

Произведената в Неапол паста е най-вкусна, защото климатът е най-подходящ за правилното съхнене на тестото. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта