Регистрация

Американците останаха без McDonalds и KFC

30 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 3405
Американците останаха без McDonalds и KFC

Грандиозна стачка на работници във вериги за бързо хранене заплашва да остави янките без fast food.

Работници и служители от най-големите американски вериги за бързо хранене – емблематичния McDonalds и компанията Wendy’s, притежаваща пилешкия гигант KFC и една от най-известните вериги за пица в света – Pizza Hut обявиха стачка с искане за двойно по-голяма почасова надница. На заетите в хранителните заведения се плаща по 7,25 долара за 60 мин. работа, но те обявиха, че няма да изпълняват задълженията си докато заплащането не стане 15 долара на час.

Работодателите се оправдаха, че работят по системата на франчайза, затова не те определят минималната работна заплата (МРЗ) и няма как от тях да зависи дали исканията на стачкуващите ще бъдат приети или не. Управители на вериги обясниха, че единствения начин, по който могат да вдигнат надницата е да ударят по джоба клиентите, като по този начин ще откажат хората да си купуват тяхната продукция и това ще доведе до фалит на цели производствени линии. От националната асоциациа на ресторантьорите обясниха, че ниските заплати не са толкова неадекватни спрямо общото ниво на заплащане в другите сектори, защото голяма част от обслужващият персонал във веригите са младежи и девойки без опит, които тепърва се обучават.

В отговор пък стачкуващите обявиха, че протестните им действия са на път да се превърнат в най-голямата стачка в бранша, особено след като към тях се присъединят и обявилите се в подкрепа работници и служители, заети с т.нар. „търговия на дребно“.

 „Защо роботите ще могат да заменят скоро работниците във фаст фууд веригите, които искат по-висока минимална работна заплата?“ (Why Robots Could Soon Replace Fast Food Workers Demanding a Higher Minimum Wage), пита Института по заетостта върху рисунка на робот, публикувана на цяла страница в „Уолстрийт джърнъл“ снощи.  С този акт се намеква, че за да се изпълнят едновременно исканията на стачкуващите за повишаване на МРЗ, желанието на работодателите да запазят клиентите си и навиците на потребителите да плащат установените цени за дадена храна, трябва да се направят големи съкращения на персонала или да се роботизира производството.

Стачните действия в САЩ ще продължат, докато заетите в сферата на бързото хранене не получат изгодни условия, за да възобновят работния си процес, обещаха недоволните.

 

А за да не се храните в тези вериги, ето как да си направите техни продукти в домашни условия:

Рецепта за пържено пиле от KFC

Пилешки бургер с майонеза

Фиш енд чипс за пиячи

Мини понички с шоколад

Чипс от сладки картофи

Американски сандвич с бекон

Пилешки сандвич на грил

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кой е побелелият усмихнат дядо от логото на KFC?

Полковник Сандърс пържи пилето с 11 специални билки, гарантиращи неповторимия му вкус.   виж още »

Как хамбургерите на McDonald's остават винаги свежи

Изненадващо доказателство, че в сандвичите на McDonald's няма повече консерванти и подобрители, отколкото в същите продукти на други вериги за бързо х виж още »

Във fast food веригите се правим на прасета

Ако искате да отслабнете, забравете за веригите за бързо хранене! виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта