Регистрация

Амарант – универсално растение за гарнитура, плънка, брашно и пуканки

01 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 4547
Амарант – универсално растение за гарнитура, плънка, брашно и пуканки

Какви са полезните качества и хранителните свойства на древната и модерна храна – амарант.

Амарантът е едногодишно растение, което в България може да бъде видяно като градинско цвете, а дори и в саксии; като плевел – свободно растящ в междублоковите градинки или култутурните насаждения. На височина може да достигне до 2 метра, но рядко в диви условия израства повече от 1 метър. Цветовете му наподобяват велур и могат да бъдат от бели, през жълти, розови, червени, виолетови до тъмно лилави. В страната ни все още не е нашумяло отглеждането му за хранителни нужди, въпреки че растението е първоизточник на богата гама от продукти, които са основа на редица ястия.

Амарантът е роднина на познатата ни шир и идва от Южна Америка. Инките и ацтеките са го смятали за вълшебно растение и въпреки че са познавали хранителните свойства на семената му, са ги използвали предимно за обредни ритуали. И днес се срещат юноамерикански племена, които смятат, че растението е връзката на човека с боговете и други светове.

Фактът, че се използвал повече ритуално, отколкото кулинарно става разбираем, когато опитате вкуса на ястия, приготвени с амарант – определено не е най-пленителното усещане за езика, но здравословните му свойства го превръщат в една от най-търсените днес храни от привържениците на природосъобразния начин на живот. Богат на сяра амарантът е лекарство за черния дроб и препоръчителна хранителна добавка за родилки. Съдържа всички жизненоважни аминокиселини за правилното функциониране на тялото, като количеството на лизин в него е три пъти повече, отколкото в останалите зърнени култури. Семената са богати на фибри, витамини (особено витамин Е), желязо, калций, калий, магнезий и фосфор. Подходящ е за хората с глутенова ентеропатия, защото не съдържа глутен за разлика от повечето зърна. В 100 г от суровия продукт (зърна) се съдържат 370 Ккал, като мастните киселини са ненаситени, а процентът на протеините е висок – 17%.

В Еропа амарантът все повече навлиза в кулинарията като от растението се използват семената, листата и цветовете.  Сварени зърната са подходящи за гарнитура към риба и меса или пък плънка на зеленчуци. Те са и предпочитано основно ястие за вегани. От тях се прави брашно, подходящо за алергичните към глутен хора, които имат шанса да се радват на топли и меки хлебчета и разкошни палачинки и сладкиши. Добрите готвачи успяват да направят пуканки от амарант, като диетолози ги включват в пълнозърнестите закуски, а педиатрите ги препоръчват за правилното хранене на децата.

Листата и цветовете на растението се използват в медицината за направата на вода за уста против кървящи венци, а лекарствата от тях имат широко приложение при спирането на кръвотечения, облекчаването на стомашни болки, дискомфорт, диария и обилно менструално кръвотечение. Предписват ги и като илачи срещу разширени кръвоносни съдове и потоотделяне.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Любопитни факти за пуканките

Кога е празникът на пуканките и какво трябва да знаят любителите на пуканки за своя царевичен фаворит?   виж още »

Няколко идеи за домашни пуканки

С масло, люти, карамелени или шоколадови – домашните пуканки стават идеални с няколко лесни трика.   виж още »

С какво да комбинираме месото според принципите на разделното хранене

Добре е мръвките да се хапват с крехки листни зеленчуци и да НЕ се консумират с картофи или ориз, както повечето хора са свикнали. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта