Регистрация

Агенцията по храните тръгва из училищните столови

16 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 2419
Агенцията по храните тръгва из училищните столови

Експерти ще инспектират годността, начина на съхранение и приготвяне, етикирането и качеството на храните в детските заведения.

С началото на учебната година освен стремежът към натрупване на знание, се възраждат и множеството негативи, свързани с с общоизградената представа за функцията на образователната система в България и нейната адекватност отнсно здравето и сигурността на мъниците. Преди броени дни ужасена майка алармира медийте за термично обработена мишка, изплувала от храната, дадена за дъщеря й от детската градина. Видът и качеството на ястията, с които се хранят палавниците в учебните заведения е от голяма важност не само за тяхното правилно развитие, но и за здравето им. А когато има недоверие у родителите, и то – породено заради конкретни факти, тогава се появява обострянето в обществената чувствителност, свързано с факта, че държавата сама застрашава сигурността на бъдещите поколения.

За да бъдат майки и бащи спокойни с какво се хранят техните наследници в училище и в детската градина, Агенцията по храните стартира кампания за проверка на предлаганите стоки от всички заведения за хранене на деца. Под зоркото око на инспекторите ще попадат не само местата, които готвят ястия за ученици и мъници, но и тези, които предлагат храни, доставени от външни фирми. От Агенцията успокояват, че строг контрол ще има над срока на годност на продуктите, тяхното качество, начина, по който се обработват и сервират, хигиенните и термични условия за съхраненнието на храната. Кампанията ще продължи до 18 октомври, като нейна основна цел ще е да обхване абсолютно всички учебни заведения в цялата страна.

Европейската програма „Плод в училище“ НЕ е актуална за учебната 2013-2014 г в България, но училищни директори и служители в столови споделят, че инициативата е създала добри навици, които въпреки липсата на спонсориране днес, са се загнездили в разбиранията за обществено хранене на деца. Един плод е много по-евтин от шоколадов десерт, а е и много по-полезен – споделят от кухнята, като обясняват, че няма причина да не продължават да дават на малчуганите нещо витаминозно и вкусно без излишни захари и калории за изпроводяк след обяда.

Експерти припомнят, че яденето в училище и детската градина не е достатъчно, за да създадат правилните хранителни навици у младите. За тях трябва също да се погрижат и родителите, проявявайки висока отговорност относно всичко, което мъниците им слагат в устата си.   

 

Ето няколко детски ястия, които можете да направите у дома си:

Прословутата закуска за здраве на проф. Мермерски

Здравословни алтернативи на любимите детски храни

Здравословно обедно меню за деца

Полезно и здравословно детско меню

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Нови изисквания за менюто в детските градини

Намаляване на солта и захарта; пресни меса, риба, плодове и зеленчуци и без пържени храни в детските градини.   виж още »

Родители поръчват обяд на децата си онлайн

Училищен обяд с продукти по БДС се поръчва и плаща от родителя в онлайн столова.   виж още »

Да накараме детето да се храни в училище

Родителят трябва да е психолог, когато иска да накара мъничето си да яде. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта