Регистрация

Sweet Dreams разказва защо се празнува рожден ден с торта и свещи

11 May 2021   /   nina123   /   Видяна: 1746
Sweet Dreams разказва защо се празнува рожден ден с торта и свещи

Защо на рождения ден се сервира торта, какво означават празничните свещички и защо се канят само приятели?

 

Сред най-големите, забавни и дългоочаквани празници през годината е рожденият ден - личният и на най-близките хора. Още от невръстни децата очакват с нетърпение специалния ден, който да се увенчае със смях на другари, весели игри, купища подаръци, вкусни лакомства и разбира се - пищна торта със свещи отгоре. Ритуалът с тортата и свещите е древна традиция, която се запазва през вековете, преминава през модернизации, но остава като най-яркия символ в празнуването на рожден ден. Защо се спазва този обичай и откъде идва - разказват от най-сладката и кокетна сладкарска работилница - Sweet Dreams.

 

Защо се поднася торта на рождения ден? В Древен Египет се вярвало, че с раждането на човек започва земният път, а денят на появата му на бял свят отваря връзката между телесния живот и отвъдното. Затова всяка година на този ден добри и зли сили могат да взаимодействат с рожденика. Дали ще го благословят или ще му навредят, зависи от ритуалите, които той изпълнява. Ето защо египтяните поднасяли сладък хляб на боговете с молба да го закрилят. Вярвало се, че посланието между двата свята се пренася по-лесно, когато е изречено пред запален огън. Оттам се появява традицията върху сладкия хляб за рожден ден да се палят свещи. Тази обредност постепенно навлиза в Древен Рим, а по-късно обхваща племена от цяла Европа и Азия.

 

Поверие за свещите на рождения ден. На територията на днешна Германия пък се усъвършенствало познатото днес духане на празнични свещички на рождения ден. Алеманско племе вярвало, че след отправянето на молитва към боговете огънят трябва да бъде изгасен, за да не се върнат по неговия канал лоши енергии от отвъдното. Ето защо хората заставали пред обредния хляб със запалени свещи отгоре, изказвали молитви и желания, а след това духвали пламъка. По-късно се наложило и вярването, че колкото повече напредва възрастта, толкова по-силна опека е нужна на човека. Тогава върху тортата или сладкия хляб започнали да слагат толкова свещи, на колкото години става рожденикът.

 

Защо на рожден ден се канят само приятели? Колкото и да е щедър рожденикът, на личния си празник за израстване трябва да извика само най-близките, обичани и важни хора. Вярва се, че на този ден човекът е уязвим към добро и зло, затова близо до него не бива да има хора, които да отправят злосторни мисли, да крият лоши намерения и да завиждат. Тяхната лошотия може да е фатална, ето защо на купона идват само доброжелатели. Общата енергия и празничното настроение, искрените пожелания за здраве, късмет и успехи ще се пропият в рожденика, носейки му просперитет през цялата следваща година.

 

Торта за рожден ден със снимкаSweet Dreams поръчка торти Тори за рожден ден от Сладки Мечти. Sweet Dreams разбира важността на най-личния и весел празник за всеки човек, затова изработва майсторски торти, чиито вкус и визия да останат в спомените от тържеството. Съобразени с възраст, професия, компания, интересни и вкусове, тези сладкиши са индивидуално направени за всеки рожденик и отговарят на търсенията и очакванията. Можете да ги поръчате за своя купон или празника на обичан човек, като изберете вида на блатовете, платките, кремовете така, че наистина да допаднат на цялата компания. И не се свенете да искате още и още - вегански варианти, екстра шоколад или ядки, здравословни торти, надписи, послания, фигурки, сложни украси - няма невъзможни неща! Можете дори да поднесете индивидуални къпкейкове за празника в офиса или в широк семеен кръг. А цветове, вкусове и настроение ще извират от направения с майсторство, вещина и висококачествени сладкарски материали десерт. Можете да сбъднете сладките си мечти на тел. 0888 36 11 84 или на фейсбук страницата на Сладки мечти.

 

 Sweet Dreams мъфини за рожден денТорта за момче за рожден ден

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сладки мечти розова тортаТорта еднорг за рожден ден

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сини торти от Sweet Dreams възвръщат хармоничния баланс

Сините храни влияят с цвета си на петата чакра и освобождават от напрежение. Изхвърлете лошите емоции с десерти в синьо от Сладки мечти.   виж още »

Сладки мечти за хората, родени през октомври

Общото между октомврийските рожденици е умението да обичат и да бъдат верни; съвършената комуникативност и изтънчената искреност. Тортата за техния пр виж още »

Сладки мечти за хората, родени през септември

Какви са хората, родени през септември и какви Sweet Dreams тори подхождат на техния празник?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта