Регистрация

ISSpresso – кафеварка прави ободрителни напитки в Космоса

19 Jun 2014   /   nina123   /   Видяна: 2446
ISSpresso – кафеварка прави ободрителни напитки в Космоса

Астронавтите ще могат да се радват на топло и прясно кафе в Международната космическа станция.

Сещате ли се за онази шега, че американците похарчили милиони долари за създаването на химикалка, която пише в безтегловност; руснаците – просто си взели молив в совалката? Днес обаче не става въпрос с какво астронавтите ще попълват кръстословиците си извън земната орбита, а какво ще си пийват докато го правят. Най-консумираната напитка в световен мащаб е кафето, но в открития космос неговото приготвяне и съхранение е нелека задача предвид особеното поведение на течностите при липса на гравитация.

По предложение на Италианската космическа агенция световноизвестната фирма дистрибутор на кафени напитки Лаваца създаде машина за кафе, която прави ободряващата тъмна течност в условия на безтегловност. Иновативната джаджа ISSpresso, която ще направи по-приятно и комфортно утрото на космонавтите, вече е преминала голяма част от тестовете си и е официално обявена за функционална при специфичните условия. Производителите обещават, че през месец ноември 2014 година кафеварката ще бъде доставена в Международната космическа станция (МКС) и с нея ще разполагат всички обитатели на надземното безтегловно пространство.

Екипът, работил по създаването на машината обяснява, че основните трудности, пред които се е изправил е поведението на течностите в безтегловност. Те стават на гранули и трябва да бъдат силно нагнетявани или пресирани, за да преминат през дадено място. Това изисквало да се заменят всички пластмасови клапи и чаркове в обикновените кафеварки на Лаваца със стомана. Затова и машината тежи близо 20 килограма. В нея се поставя кафе на драже, водата се нагнетява в койтейнер, който я загрява и след това я изтласква по стоманените тръбички да премине през кубчето ободрителен екстракт. За финал в крайния контейнер попадат капки и парчета течно кафе, които е предвидено да се пият със специална сламка.

До сега кафето, на което се радваха астронавтите представляваше направена готова напитка, която се съхранява в специални съдове и се отваря непосредствено преди консумация. Нейните вкусови качества обаче не могат да се сравняват с тези на току-що приготвеното кафе, което е с по-плътен и жив аромат и адекватна температура. Друга алтернатива на земното кафе са кафените дражета, които представляват желирани бонбони с концентрирано съдържание на екстракт от кафе. Произвежда ги американска фирма, която предлага продукта в пет степени на подсладеност в зависимост от личните вкусове на астронавтите.

Тъй като изобретението е италианско, създателите му пожелали лично техен сънародник да го достави в МКС. Затова 20-килограмовата машина е предвидена към багажа на италианския астронавт Саманта Кристофорети, която ще е първата жена представител на родината си в Международната космическа станция. Нейното пристигане е планирано като част от експедицията през октомври 2014 година, когато ще се получат и първите отзиви за функционирането на космическата кафе машина на Лаваца.

Ако се чудите с какво да изпиете чаша кафе - ето няколко предложения за десертчета:

Маслени бисквитки с ванилия

Слепени маслени сладки с какао

Сладки с ванилия и череши

Сладки с течен шоколад

Сладки Сара Бернар

ПОДОБНИ СТАТИИ

И в Космоса ще се хранят с киноа

2013 г. е обявена от ООН за година на киноата в чест на хранителните свойства на Южноамериканската култура. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта