Регистрация

Bento lunch box или японските кутии за храна

24 Jun 2013   /     /   Видяна: 7367
Bento lunch box или японските кутии за храна

Макар и все още не много топли, март и април ни напомнят за свежест, цветно настроение и много разходки.
А заедно с това и за много приятни излети и пикници със семейството и приятелите.
И тук, разбира се, идва въпросът по какъв начин да пакетираме храната си така, че всичко да остане в представителен вид?

Японците имат много лесен отговор на този въпрос, ставайки дума за приготвяне храна за навън. Те използват т.нар. Bento lunch box или японските кутии за храна. Освен за излети, използването на японските кутии горещо, ама мнооооого горещо се препоръчва за злояди деца. Целта е не само да им поднесете "омразните" броколи или друг полезен зеленчук, който не обичат, а е полезно да хапват, но и да го направите по такъв впечатляващ начин, че малчуганите просто да не могат да устоят на творението, което сте им приготвили. Опитайте и ще се убедите сами в резултата!

Историята на Bento lunch box

Bento буквално означава „обяд в кутия”. Но за японците това не е обикновен обяд, а нещо, което те с течение на вековете са превърнали в изкуство.

Най-ранните данни за този вид опакован обяд са още от V век. В началото бенто представлявали дървени кутии за обяд, в които се поднасяла храната за ханами (традиционна японска церемония за приветстване красотата на цветята) или чайната церемония. Също така тогава японките изпращали своите мъже и синове на работа, като сръчно приготвяли топчета ориз, увити във водорасли или риба, украсена със зеленчуци. Всичко това се слагало на отделни  малки порцийки в кутията. А там традиционно може да откриете 3 части ориз или юфка, 2 части плодове и зеленчуци, 1 част риба, месо или яйца. Т.е. едно меню, което изцяло е подчинено на японската философия за здравословно хранене.

По-късно, някъде в края на 19-ти век, бенто започват да се продават и в магазините, и най-вече на железопътните гари – така пътниците имали възможност да се заредят с храна за изпът. През 80-те години бенто прави своята малка революция – появяват се микровълновата печка и т.нар. „удобни магазини близо до дома” . Така дървените и металните кутии са заменени с пластмасови такива, в които отново могат да се видят отделенията с малки здравословни порцийки храна.

Има няколко традиционни форми на кутиите за бенто – “hangetsu” (във формата на полумесец), “shokado” (с 4 равни по размер отделения) и т.н., но изборът на материали и форми често е повлиян от модата.
Освен в Япония, традицията за поднасянето на храната в кутии я има и в Индия, където на обяда в кутия казват Тiffin. Съществува и в Корея под името Dosirak. В Тайван може да го срещнете като Biandang. А на Филипините като Baon.

Bento lunch box или японските кутии за храна

Основни елементи на Bento lunch box
Както и да го представяме и каквито и продукти да използваме при приготвянето на Bento lunch box, в японската култура е прието в основата на храната в кутия да се поставят т.нар. Onigiri. Това са топки ориз, които се оформят по желан от готвача начин и се украсяват спрямо това, което той е решил да сътвори.

Необходими продукти за Onigiri
1 кг бял ориз /в зависимост от това за колко човека предвиждате да направите Bento lunch box/ със средни зърна
морска сол
нори
сусамени семена

Важно за приготвянето
За да направите по-ароматен ориза, можете преди да оформите фигурите да го смесите с малко ябълков оцет. След като оформите фигурите може да ги оваляте в сусам или да ги украсите с листа нори. За пълнеж може да използвате всякакъв вид месо или зеленчуци.

Как да си оформите сами Onigiri?
1. Пригответе ориза и го оставете да изстине до толкова, че да можете да боравите спокойно с него без да е прекалено горещ.
2. Измийте ръцете си, подсушете ги леко и ги разтрийте със сол. Целта на солта е да се избегне слепването на ориза.
3. Вземете шепа ориз и го оформете на топка, триъгълник или цилиндър, или друга желана от вас форма
4. За да напълните вече получените фигури, направете дупка по средата на фигурата с пръсти, напълнете с желаната от вас плънка и отново затворете.

За да завършите цялостното оформяне, може да използвате нори. А след като поставите оформените вече животни или други причудливи същества в Bento lunch box, с които да впечатлите децата си и другите членове на семейството, може да доукрасите със здравословни пресни зеленчуци.

Ако искате да постигнете още по-силен ефект, може да овкусите и с малко соев сос. Идеята е, че ако използвате качествен естествено ферментирал соев сос, оризът и всички продукти, които сте поставили в бенто кутията ще придобият още по-загадъчен и изтънчен вкус.

Ако искате да научете още интересни рецепти от Япония и да получите повече информация за приготвянето на разнообразна не само традиционна японска храна, посетете www.oishii-cuisine.com.



Tags: Kikkoman

ПОДОБНИ СТАТИИ

Суши в домашни условия – мисията възможна

Сигурни сме, че сте запознати с факта, че съществуват много различни видове суши. А разнообразието от продукти, които се използват за направата му, вк виж още »

Пълнени патладжани с агнешко и сос Терияки

В съзнанието ни Великден е свързан с боядисването на яйца,с хапването на домашен козунак и печено агнешко месо. Питали ли сте се обаче, как може да на виж още »

Кулинарно шоу за деца „Вкусно с Ола“

Включете децата си в едно незабравимо шоу, от което ще научат как се приготвя лесно и бързо вкусна и здравословна храна. Очакваме ви тази събота от 15 виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта