Регистрация

6 златни правила за месене на страхотен козунак

07 Apr 2015   /   nina123   /   Видяна: 19760
6 златни правила за месене на страхотен козунак

Бабините хитрини за вкусни домашни козунаци.

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово много домакини решават да се възползват от традицията и да се докажат в кухнята като запретнат ръкави и направят домашен козунак. Това не е шега работа – установих го от миналогодишния си опит, когато мотивацията да замеся традиционния сладък хляб с ядки ме тласна да превърна дома си в работилница с тесто. Признавам, нямаше да се справя така добре без бабините съвети, затова ще ги споделя с всички ентусиасти, решили да докажат майсторство и инат при направата на сладък хляб.

домашен козунак с ядки и стафиди

Ето и какво ме посъветва баба, чиито козунаци са най-вкусните, които някога съм опитвала:

1. Слагай само бяло брашно. Няма смисъл да се търси модернизиране на рецептата с алтернативни брашна. Ако искаш козунакът да е наистина вкусен, спри се на традиционното пшеничено брашно тип 500.

2. При месенето на козунак не може да има твърде много яйца. Колкото повече сложиш, толкова по-вкусен ще стане. На килограм брашно добави минимум 5.

3. Не пести сили за месене. Колкото по-дълго време месиш козунака, толкова по-пухкав ще стане. Сила и търпение му е майката. Мен са ме учили, че тестото трябва да се удари 100 пъти в масата. Не се отнасям така грубо с него, но меся докато започнат да ми търнат ръцете.

4. Козунакът трябва да втасва. Общото време за втасване трябва да е минимум 1:30 часа. Най- добре да го разделиш на две втасвания по 45 минути. Единия път остави тестото както е на топка да си почине, а втория – след като заплетеш сладкия хляб в избраната форма, преди да влезе във фурната.

5. Поддържай стаята топла. Едно време не давах никой да излиза или влиза в стаята докато се месят и втасват козунаците. Една стабилна жега от 28 градуса ще повлияе много добре на тестото.

6. Печи на бавен огън, защото в противен случай кората ще изгори, а вътрешността ще остане глетава и сурова.

Ако искате да взаинствате още идеи при направата на Великденския хляб, вижте нашите предложения за ВКУСНИ ДОМАШНИ КОЗУНАЦИ!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да отслабнем с остатъците от Великден

Варените яйца и козунаците с кисело мляко бързо ще ни помогнат да влезем отново във форма. виж още »

Десет неща, които трябва да спазваме при месенето на домашен козунак

Погрижете се в тестото да има и растителна, и животинска мазнина, да се меси и втасва на топло и да се пече на умерено загрята фурна. виж още »

Пет традиционни, красиви и лесни начина за боядисване на яйца

Направете яйца-бойци за Великден с виртуозна визия и без много усилия. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта