Регистрация

6 златни правила за месене на страхотен козунак

07 Apr 2015   /   nina123   /   Видяна: 20345
6 златни правила за месене на страхотен козунак

Бабините хитрини за вкусни домашни козунаци.

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово много домакини решават да се възползват от традицията и да се докажат в кухнята като запретнат ръкави и направят домашен козунак. Това не е шега работа – установих го от миналогодишния си опит, когато мотивацията да замеся традиционния сладък хляб с ядки ме тласна да превърна дома си в работилница с тесто. Признавам, нямаше да се справя така добре без бабините съвети, затова ще ги споделя с всички ентусиасти, решили да докажат майсторство и инат при направата на сладък хляб.

домашен козунак с ядки и стафиди

Ето и какво ме посъветва баба, чиито козунаци са най-вкусните, които някога съм опитвала:

1. Слагай само бяло брашно. Няма смисъл да се търси модернизиране на рецептата с алтернативни брашна. Ако искаш козунакът да е наистина вкусен, спри се на традиционното пшеничено брашно тип 500.

2. При месенето на козунак не може да има твърде много яйца. Колкото повече сложиш, толкова по-вкусен ще стане. На килограм брашно добави минимум 5.

3. Не пести сили за месене. Колкото по-дълго време месиш козунака, толкова по-пухкав ще стане. Сила и търпение му е майката. Мен са ме учили, че тестото трябва да се удари 100 пъти в масата. Не се отнасям така грубо с него, но меся докато започнат да ми търнат ръцете.

4. Козунакът трябва да втасва. Общото време за втасване трябва да е минимум 1:30 часа. Най- добре да го разделиш на две втасвания по 45 минути. Единия път остави тестото както е на топка да си почине, а втория – след като заплетеш сладкия хляб в избраната форма, преди да влезе във фурната.

5. Поддържай стаята топла. Едно време не давах никой да излиза или влиза в стаята докато се месят и втасват козунаците. Една стабилна жега от 28 градуса ще повлияе много добре на тестото.

6. Печи на бавен огън, защото в противен случай кората ще изгори, а вътрешността ще остане глетава и сурова.

Ако искате да взаинствате още идеи при направата на Великденския хляб, вижте нашите предложения за ВКУСНИ ДОМАШНИ КОЗУНАЦИ!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Шеф Таньо Шишков за перфектната Великденска софра

Да се спазва точно рецептата за козунак и да се овкуси агнешкото с розмарин и мента, съветва вещият кулинар. виж още »

Да отслабнем с остатъците от Великден

Варените яйца и козунаците с кисело мляко бързо ще ни помогнат да влезем отново във форма. виж още »

Десет неща, които трябва да спазваме при месенето на домашен козунак

Погрижете се в тестото да има и растителна, и животинска мазнина, да се меси и втасва на топло и да се пече на умерено загрята фурна. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта