Регистрация

5 факта за храните, които индустрията не желае да знаете – част 1

10 Aug 2018   /   nina123   /   Видяна: 2357
5 факта за храните, които индустрията не желае да знаете – част 1

Месото и морските дарове от ферми е бъкано с антибиотици и отрови, храната съдържа повече захари, отколкото подозираме, а млечните продукти не са истински сирена.

 

Когато човек храни детето си, се стреми да подходи максимално отговорно към избора на разнообразно и пълноценно меню, което да гарантира здравето и развитието на най-малките. Но се оказва, че хранителната индустрия е открила стотици вратички, чрез които да увеличи стоките си, да намали производствената им цена и да зарадва крайния потребител с наистина вкусен продукт. Каналът “Be amazed” в YouTube обаче разкрива част от неморалните действия на производителите, мислещи единствено за по-големите си печалби.

 

месо пълно с антибиотици1. 80% от познатите на човечеството антибиотици се откриват в месата от фермите. Животните приемат множество антибиотици, за да поддържат здравето и най-вече растежа си, а след това веществата остават в тяхната плът и попадат в нашите чинии. Така бъдещото поколение развива резистентност, а лечението на хората с антибиотици става практически невъзможно.

 

захар в купените храни2. Захарта в продуктите се крие под различни имена. За да е трудно човек да изчисли колко много захар ще приеме от една напитка, пакет бисквити и дори консерва грах или царевица, в състава се срещат вещества като „високо фруктозен царевичен екстракт“, „нектар от агаве“, „плодов концентрат“, „златен сироп“, „флорида кристали“. На снимката можете да видите голяма част от подсладителите, които реално са вредна захар в различен вариант и не носят ползи за организма. Вместо това водят до затлъстяване и честото им приемане в големи дози причинява диабет. Но пък подправените с тях продукти са наистина апетитни.

 

монсанто са големи гадове3. Тайната на Монсанто. Това е първата хранителна корпорация която генетично модифицира растителни клетки през 1983-а година. Произвеждаща богата гама от семена и зеленчуци фирмата обработва новото поколение култури със силни и токсични препарати, на които новият генетичен код реагира добре. Реколтите са огромни. Но насекомите пренасят гените на стотици километри чрез опрашването. Така са унищожени множество почви и ареали, предвидени за отглеждане на екологично чисти култури. Милиони пчели измират пред тайната да бъде разкрита, а Монсанто да бъде осъдена.

 

скаридите от фермите са вредни4. Скаридите са замърсени. Голяма част от скаридите, предназначени за консумация от човека се отглеждат в изкуствени водоеми или заградени площи от морета и океани. А в тези води производителите на уж полезния деликатес изсипват множество антибиотици, дезинфектанти и пестициди. Плътта на ракообразните се пропива с тях. Очите на женските скариди се режат, за да се подтикне бързото им размножаване. Органите израстват отново до 3 месеца, а временното им премахване е довело до удвояване на размножаването. Друга вреда е, че мръсните води от фермите за скариди могат да попаднат извън предвидения водоем и да замърсят цели райони.

 

примеси към сирената5. Много продукти, наречени "сирена" не са истински сирена. На пазара се откриват стотици видове сирена, подходящи за всякакъв тип храни от салати до десерти. Но ако на опаковката на поредната апетитна стока има думата „продукт“ или съществува словосъчетанието „cheese product”, то това не е никакво сирене. В състава му се добавят вредни растителни мазнини и сухо мляко, за да намалят цената на крайния продукт и да повишат вкусовите качества. Затова четете внимателно.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тайните на хранителната индустрия: Какво има в плодовите сокове?

Полезни ли са плодовите сокове с витамини и съдържание на плодове в напитката?   виж още »

Не червен пипер, а керемиди и тухли на прах

Подправката червен пипер в България представлява евтин китайски пипер със съмнителни примеси.   виж още »

Какво представлява механично отделеното месо

Защо е вредно механично отделеното месо и кои храни се правят с механично отделено месо.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта