Регистрация

5 странни плода, които вече са и на българския пазар

20 Sep 2018   /   nina123   /   Видяна: 2829
5 странни плода, които вече са и на българския пазар

Червени банани, черни домати, бели ягоди, непознат цитрус и питахия смайват с чудна визия и пленителен вкус.

 

Плод-зеленчукът днес дава голям избор от продукти, които да сложим в кошницата, но някои са толкова непознати и странни, че човек направо да се зачуди дали въобще да се докосне до тях. Улеснената комуникация между отделни точки на света позволява в хладилника и фруктиерата да попаднат плодове, за чието съществуване доскоро не сме и подозирали. Имаме невероятния шанс да опитваме нови и различни дарове на природата. Ето някои от тях, които вече се намират и на българския пазар.

 

странен вид банани1. Червен банан. Обвивката му е яркочервена или с леки кафеникави нюанси. Плодът изглежда като развален или болен, но всъщност това е вид банани, който расте само в Еквадор. Тук няма намеса на генетиката – тези банани са известни на местните племена от хилядолетия. Сърцевината им е по-сладка от познатите им родственици, но стряска с розовия си цвят. Ако искате да усетите незабравимия вкус на плода и изключителната му сочност, ще трябва да се абстрахирате от вида му.

 

интересен драконов плод2. Питая (питахия) или драконов плод. От няколко години плодът вече е хит на пазара с приятния си червен цвят и екзотичната визия. Щом го разрежете в контраст с неядливата кора се появява мека яркобяла сърцевина, съдържаща много на брой миниатюрни черни семки. С леко желеобразна текстура, на която контрастират твърдите семенца, тази гъста каша носи слаб вкус, но силен и запомнящ се аромат, особено ценен от хората с обострено обоняние.

 

кръстоска между помело и грейпфрут3. Оро бланко – що за цитрус е това? Отвън прилича на много зелен портокал, вътрешността му е подобна на помело, а ароматът е силен и натрапчив, с лек меден дъх. В превод името му означава „бяло злато“, а вкусотията е създадена през 1981 г. в Калифорнийския университет чрез кръстосване на помело и сладък грейпфрут. Идеята е да носи полезните нутриенти на своите „родители“, но на вкус да е доста по-сладък от тях. Е, получило се е. Така че ако ви попадне, опитайте го. За съжаление беленето на ядливата сърцевина е също така трудоемко, както при помелото.

 

защо доматите са черни4. Черни домати. Споко, не са отровни! Това е сорт, наречен „кумати“ и представлява сладък среден по размер домат с формата на познатите и обичани розови домати. Вкусът е различен и трудно може да се опише, ако не го познавате. Официално този плодов зеленчук идва от островите Галапагос, а след това претъпява и кръстоски с обикновените розови домати. Така в някои случаи цветът му не е черен, а наситено кафяв.

 

бели ягодки с ананасов вкус5. Бели ягоди с червени точки. През последните няколко години тези супер вкусни плодчета се появяват на българския пазар с идеята да се използват за украса на изискани блюда и сладкиши. Техният вкус наподобява кръстоска между ягода и ананас, но генетично нямат нищо общо с ананаса. Това са обикновени диви ягоди от Южна Америка, които с годините са били почти изчезнали. Докато не попадат в ръцете на холандски градинари, които преоткриват качествата на плода.

 

А колкото до заглавната снимка на материала – това е ШОКОЛДОВА ЯБЪЛКА – плод, познат под името „черно сапоте“, който прилича на развалена райска ябълка. Наистина – това е нейна роднина с почти същата на текстура ядлива сърцевина, която има много приятен шоколадово-карамелен вкус. За съжаление обаче още не се продава по българските пазари.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо е важно да планирате менюто през уикенда

Как с едно голямо пазаруване седмично да покрием нуждата от ходене в хранителни магазини?   виж още »

5-те най-скъпи дини в света. Защо?

В Източна Азия се отглеждат едни от най-скъпите дини. Тяхната форма и вкусови качества са в основата на високата цена.   виж още »

Любопитно за морковите и Холандия

Защо морковите са оранжеви и какви цветове моркови съществуват? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта