Регистрация

15-и ноември – днес християните започват Коледен пост

15 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 993
15-и ноември – днес християните започват Коледен пост

В някои от дните праведните християни могат да се насладят на чаша вино и морски дарове, ала в сряда и петък е добре да залагат на суровите храни и водата като единствена възможна напитка.

 

Началото на новата седмица е начало и на нов режим за милиони християни по целия свят. От 15-и ноември започва вторият по големина, четвърти и последен за годината религиозен пост, който завършва с празничната коледна трапеза на 25-и декември. И докато за редица вярващи спазването му е навик, то за други представлява предизвикателство, с което да пречистят тялото си, да докажат своето смирение пред земните блага и удоволствия и да поставят на изпитание волята и силата на вярата си.

Какво представлява Коледния пост? Това е строг пост, който се редува с дни на по-разширено меню. Естествено – не се консумира месо, млечни продукти, яйца, а алкохолът, морските дарове, мазните и блажни гозби с растителни масла са разрешени само в част от дните. Понякога могат да се приемат морски дарове, без вярващите да изпадат в разрез с религиозните догми. По правило всяка сряда и петък се прави строг пост, който представлява консумация само на сурови растителни продукти без добавени мазнини и вода.

Личен избор по време на пости. Дали ще се изпие чаша вино или бира и дали ще се хапват морски дарове в разрешените за това дни, е въпрос на личен избор. Рибата и виното са задължителни на Никулден, а след този празник могат да се консумират периодично (без сряда и петък), като това не нарушава обета за пост. Така до 20-и декември, когато се навлиза в дните на строг пост пак по собствена преценка. В тях се хапват сурови плодове и зеленчуци и се пие само вода и билкови запарки. Така до 24-и декември, когато е Бъдни вечер и се готвят множество ястия, но без животински продукт. За стриктните вярващи се препоръчва по време на поста, но без Никулден, да не ядат никакви животински продукти и субпродукти, както и да не консумират алкохол. Освен това, ако човек наистина иска да тества волята и духа, е добре да сведе до минимум консумацията на термично преминали растителни мазнини и сладкиши. В изчистения си вариант постът представлява суровоядство и пиене на вода, но с годините строгостта му се намалява от Църквата с цел повече вярващи да имат възможността да се подложат на изпитанието.

Прекъсване на пост и кой не трябва да пости? При здравословни проблеми или появата на такива не бива да се продължава със спазването на поста. На него не се подлагат деца до 14-годишна възраст, стари хора и хронично болни. Възможно е при промяна на храненето дори и здрав човек да усети дискомфорт. При засилване на симптомите се препоръчва да спре поста си. Жив и здрав, с възстановени сили и вече тренирана воля, може отново да опита на следващия пост.

Диетичен ефект от постите. Хранителни експерти обясняват, че премахването на животинските продукти от менюто при здрави хора има силно детоксикиращ ефект, но при чести злоупотреби с блажно, сладко и алкохол, както и с количествата на погълнатата храна видимо отслабване няма да се получи. Всичко зависи от волята на човека да избира полезни продукти, да ги готви по щадящ начин, да ги консумира в умерени дози и да извършва движение или физическа дейност. В този случай детоксикацията ще е по-добра, а режимът се превръща в идеална диета за отслабване. Стриктните постещи не само ще подобрят състоянието на кожата си, ще се отърват от излишни килограми, сантиметри в обиколките и вредни вещества в тялото, но и ще спят по-дълбоко и сладко, ще се радват на виталност, остър ум и позитивно настроение.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Основни грешки по време на пости

Неправилното хранене по време на пост може да превърне здравословната самоинициатива в саморазрушение. виж още »

Пости без стрес за тялото

Правилното постене включва подбор на продукти, които могат да заместят животинския протеин. виж още »

Малка Четиредесетница – от днес започват Коледните пости

По време на 40-дневните пости преди Рождество се разрешава консумацията на риба и морски дарове в дните без сряда и петък. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта