Регистрация

Основни грешки по време на пости

11 Dec 2017   /   nina123   /   Видяна: 2502
Основни грешки по време на пости

Неправилното хранене по време на пост може да превърне здравословната самоинициатива в саморазрушение.

Дългите християниски религиозни пости са 2 пъти в годината. За мнозина те са изпитание на човешкия дух, за други са започната но недозавършена мисия, трети ги преминават успешно без да усещат липсата на животински продукти в менюто си, а четвърти просто не ги спазват. В последното десетилетие се отчита възраждане на навика за спазване на религиозен пост. Посветените твърдят, че го правят както заради вярванията си, така и поради идеята, че прочистват тялото си по един добър и природосъобразен начин. Не всички обаче се справят правилно със задачата. А онези, които се отдават на грешки в менюто, обикновено след края на поста са качили килограми и са подействали негативно на здравето си, пише dir.bg. Какви са основните грешки на постещите и как могат да си навредят, вместо да облагодетелстват организма си, ще се опитаме да ви разкажем в следващите точки, описващи най-честите грешки при спазването на този тип режим.

1. Замяна на месото с тестени изделия. Когато мръвката се махне от чинията, на нейно място трябва да влезе друга питателна храна. Мнозина търсят бързо засищане в лицето на хлаба, забравяйки, че тестените изделия са продукти, от които силно се пълнее при ежедневна консумация. Така филийте се множат, а с тях и показателите на кантара далеч не радват постещия, подложен и без това на хранителни лишения.

2. По време на пост се набляга на пържено. Това е втора основна грешка, която повлява и на фигурата, и на имунитета. Пържените продукти са лишени от голяма част от хранителните си качества. Съдържанието на важните витамини, минерали и аминокиселини се свежда до минимум чрез този процес на термична обработка. А по време на пост е изключително важно тялото да не изпитва дефицит – именно това е тънкостта при хранене с растителни суровини. Стремете се да хапвате възможно повече пресни плодове и зеленчуци и сурови ядки. Заложете на варенето като стил на готвене по време на пости. В противен случай ще започнете да отчитате проблеми с кожата, косата, ноктите и костите. А те са показател и за отслабен имунитет. В разгара на зимата това не е нужно. (Вижте как си готвим чипс от картофи без пържене)

3. Неправилен подбор на растителните мазнини по време на пост. Свикнете с мисълта, че подправянето на прясна салата с рафинирано слънчогледово олио е отживелица, която не бива да си позволявате. Да – олиото е най-евтино, но ако в едната везна е поставена цената, то в другата стои вашето здраве. Преценете кое си заслужава повече. По време на пост се увеличава консумацията на растителни мазнини, но освен познатото слънчогледово олио на пазара има далеч по-полезни варианти. Различните видове зехтин, олио от рапица, гроздови семки, сусам, орехови ядки. Ако ще го консумирате без да преминава термична обработка, търсете си го в Extra Virgin вариант. Захтинът и алтернативните растителни масла са богати на омега 3-мастни киселини и съдържат много важни микроелементи. Забранете си изцяло продуктите с хидрогенизирани мазнини. За ваше здраве е.

4. Домашно сготвената храна е ключ към успеха на постите. Чрез нея хранителните лишения ще ви се сторят по-малки, а и тялото ви ще се радва на ястия, които не са пълни с консерванти и изкуствени добавки. Колкото по-натурални и сурови продукти слагате в чинията си, толкова по-малко вредности ще погълнете. Домашно свареният боб не може да се мери с боба в консерви. Същото важи и за домашно изпечената содена питка пред купения от магазина хляб. (Вижте как си направихме постна баница със зелени листенца и тофу)

5. Инат по време на пости отвъд предела на силите. Глупаво е да се изнемогва за храна, но да не се приема напук. Колкото и странно да звучи по време на пости хората често изпадат в крайности, за които не са готови. Нормално е да се усеща лек дискомфорт, натрупана умора и липса на сила първите няколко дни от началото на поста, но е грешно при засилване на тези симптоми диетата на растителна основа да не бъде прекратена. Все пак не всеки организъм е пригоден да просъществува на веганско хранене. А щом тялото отчаяно ни моли да му дадем желаната храна, не бива да отказваме с цената на всичко. Ако сме здрави и се чувстваме добре, при следващите пости можем да опитаме отново. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

15-и ноември – днес християните започват Коледен пост

В някои от дните праведните християни могат да се насладят на чаша вино и морски дарове, ала в сряда и петък е добре да залагат на суровите храни и во виж още »

Този уикенд блажим и започваме с Коледните пости

На 14-и ноември блажим, от 15-и ноември започва Коледен пост 2020. Вижте график на Коледните пости.   виж още »

Как да превърнем постите в полезна инициатива?

Постенето може да бъде много полезно, ако се избират правилните продукти и се сервират в подходящи комбинации.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта