Регистрация

10 правила за идеалния летен коктейл

30 Jun 2017   /   nina123   /   Видяна: 2900
10 правила за идеалния летен коктейл

Спазвайте стриктно рецептата и работете уверено с шейкъра, ако искате да направите съвършения коктейл.

Кой не си мечтае в горещите дни да седи на някой екзотичен плаж, да слуша шума на морето и да се наслаждава на живота с чаша коктейл в ръка. Освежаващите слабоалкохолни напитки, допълнени с плодови вкусове и аромати, много лед и украса от чадърчета и резени цитруси, вървят в представата за лятна ваканция заедно с плажното мляко в чантата, банския под връхната дреха и копнежът за пясък, вода и раззеленена природа.

В света съществуват над 3 000 официални коктейла, като някои от тях са особено известни и лесно достъпни, други пък зашеметяват с избора на екзотични продукти и привидно странните комбинации между тях. Коктейли се приготвят още от XVI век, но погледът върху тези напитки се променя драстично едва през 1948-а година, когато табиетлията с изискано небце Дейвид Ембъри издава труд, описващ множество правила и идеи за комбинации, тънкости на приготвяне и съвети за направа на напитки. Неговите описи се превръщат в наръчник за правене на коктейли, който бързо придобива известност в целия свят, защото към стотиците ценни съвети, се съдържат и стриктни пропорции на всяка от съставките и изисквания за качеството на продуктите.

Днес ние от kulinarno.bg ще се спрем на една от най-ценните глави на труда на Ембъри, а именно ДЕСЕТ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ЗА НАПРАВАТА НА ПЕРФЕКТНИЯ КОКТЕЙЛ. Надяваме се те да послъжат не само на професионалистите и посветениете в занаята, а и на лаиците, които с най-голямо удоволствие биха смесили няколко напитки с подправки така, че да получат идеалната лятна наслада.

1. Погрижете се за чашите – те трябва да бъдат адекватно подбрани както по форма, така и по размер. Не правете компромиси. След това ги измийте хубаво с гореща вода и лъснете с хавлиена кърпа. Ако ще приготвяте коктейл, който се пие на бавни глътки, използвайте водни чаши, ако ще правите шотове или други силни и малки коктейлчета, които често се сръбват на екс, най-добре ги сипете в чаша за мартини.

2. Придържайте се към рецептата на коктейла. Никога няма да сбъркате, ако стриктно спазите всички пропорции, защото концепцията за напитката е многократно тествана и избистряна, докато се получи идеалната комбинация. Много грешки в домашно направените коктейли идват от импровизации.

3. Заложете на продукти с високо качество. Ако не искате да се изложите, по-добре бръкнете по-дълбоко в портмонето, за да си вземете хубава водка или пресни плодове за фреш, вместо кутия плодов сок. Бъдете сигурни, че дори и слабите пиячи лесно ще усетят разликата между качествените и некачествените продукти. Пък и с минаване по тънката греда може да докарате неприятно главоболие на себе си и близките.

4. Използвайте фантазия при украсата. Всеки може да топне гърлото на чашата във вода и да я залепи в захар. Вие обаче можете да изберете кокосова или лимонова захар, да я смесите с плодови стърготини или шарени захарни кристалчета. Добрата визия винаги е правила напитката по-апетитна. Тази техника се нарича МАТИРАНЕ НА ЧАШАТА.

5.  Коктейлът е напитка, а не десерт. Мнозина прекаляват с количеството на съставките, като или го правят прекалено силен и не оставят шанс да бъде оценен вкуса му по достойнство или пък в желанието си да се получи наистина голяма сладост прекаляват със захарта. Десертите търпят повече захар, сметана и яйца, не напитките.

6. Работете вещо с шейкъра. Помнете, че този уред се държи винаги с две ръце, пък и през краткото време на направа на напитката втората ръка не ви трябва за друго. Важно е също да проследите дали в рецептата е описан реда на изсипване на съставките, защото той също има значение за крайния резултат. Спазвайте го точно и безкомпромисно.

7. Ледът е важен за всеки коктейл. Трябва да разполагате с много от него и НИКОГА да не го докосвате с ръка – има си щипки за тази цел. Ако случайно вашата е зачезнала някъде – използвайте лъжица.

8. Плодовете и листните украси трябва да стоят до последно в хладилника. Голяма част от коктейлите се поднасят с резени цитруси, коктейлни череши, листенца мента и други представители на флората. Не разрязвайте плодовете предварително и не ги кичете по чашите още преди гостите да дойдат. Дръжте в хладилника и използвайте за украса непосредствено преди сервиране.

9. Рецептите за коктейли се базират на производни на 30 мл течност. Помнете, че 1 с.л. е 15 мл., 1 ч.л. е 5 мл., а 1 течна унция е 30 мл. Това са основните мерни единици, които ще срещнете в рецептите за коктейли.

10. Основният съд за наливане на коктейли е конусовидната чаша със стълбче за мартини. Ако се чудите в какво да поднесете напитката, има голяма вероятност да НЕ сбъркате, използвайки именно тази чаша. 

Вижте рецепти за алкохолни коктейли

Вижте рецепти за безалкохолни коктейли

ПОДОБНИ СТАТИИ

Безалкохолни летни коктейли

Напитките, които носят удоволствие на въздържатели и децата в летните жеги. виж още »

Летни алкохолни коктейли с джин

Съчетайте „духа от бутилката“ с аромати на свежест и лято. виж още »

Освежаващи летни коктейли с водка

Няколко свежи предложения за любителите на лятото, настроението и градуса. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта