Регистрация

Интересни факти за хамбургера

22 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 2036
Интересни факти за хамбургера

Любопитно за една от най-консумираните храни в света.

 

Съществуват над 40 000 вида хамбургери, като е доста спорно, че някои от тях могат да бъдат наречени така, защото в съдържанието им не влизат основни продукти като телешко кюфте, зеленчук, сос и кръгла питка. Съществуват вегетариански, вегански, сладки (с банани и шоколад и др.), с водорасли, рибни, пилешки и въобще най-различни, скрили в себе си странни и нетрадиционни продукти. Но какво представлява хамбургерът и кои са най-важните етапи от неговата история, ще разкажем в следващите редове.

 

 

1. Откъде идва името хамбургер? Традиционно бързото основно от питка с месо и зеленчуци се прави с телешко месо. Названието на ястието е свързано с прословутите хабургски пържоли – начин на приготвяне на телешкото месо, станал известен в САЩ от немски имигранти в началото на миналия век.

 

2. Кога се популяризира хамбургерът? Известността на една от най-консумираните днес храни идва през 1904-а година, когато радва гостите на панаира в Сейнт Луис. Посетителите са очаровани от вкуса на телешкото месо с добавки и сосове, сервирано кокетно в питка хляб.

 

3. Колко хамбургера се ядат в света? През последните години се пресмята, че човечеството хапва по малко над 400 милиона хамбургера годишно. Тенденцията се запазва въпреки навлизането на все повече екзотични и етнически заведения за хранене, предлагащи на авантюристите нови вкусове, непознати продукти и странни комбинации.

 

4. Кой е най-големият хамбургер? През 2011-а година на панаир в Калифорния 10 готвача в продължение на 13 часа приготвят хамбургер с тегло 352 кг.

 

5. Кой е първият ресторант за хамбургери? През 1926-а година в САЩ отваря врати заведение за хранене, което основно залага на месо и зеленчуци, сервирани в питка. Специализираното място за хапване на този тип сандвичи, го превръща в предпочитана хранителна дестинация, където могат да се опитат десетки видове. В следващите години стотици ресторанти залагат на бургер модата.

 

6. Световен рекорд за ядене на сандвичи. С този приз се окичва дама, колкото и странно да звучи. Соня Томас успява да изяде 9-килограмовия „Big Daddy” за 27 минути.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Каква е разликата между хамбургер и сандвич

Хамбургерът е вид сандвич. Ето и каква е разликата между сандвич и хамбургер.   виж още »

Хамбургерът става най-предпочитаната храна след първия учебен ден

Ученици и родители залагат масово на хамбургери с началото на учебната година.   виж още »

Как хамбургерите на McDonald's остават винаги свежи

Изненадващо доказателство, че в сандвичите на McDonald's няма повече консерванти и подобрители, отколкото в същите продукти на други вериги за бързо х виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта