Регистрация

Как хамбургерите на McDonald's остават винаги свежи

13 Apr 2018   /   nina123   /   Видяна: 2943
Как хамбургерите на McDonald's остават винаги свежи

Изненадващо доказателство, че в сандвичите на McDonald's няма повече консерванти и подобрители, отколкото в същите продукти на други вериги за бързо хранене, разконспирира обвиненията в смъртоносна вредност на Бик Маг-а и неговите съродственици.

 

Преди години светът занемя от потрес, след като сайтът buzzfeed.com публикува собствен тест върху храната от McDonald's, сравнявайки я със същите продукти на други вериги за бързо хранене. Оказа се, че любимите Биг Маг, Чийзбургер и Хамбургер на McDonald's не се развалят с времето, а картофките повече от година изглеждат като току-що извадени от фритюрника. За сметка на това сандвичите и бургерите на другите вериги се покриваха с дебела плесен още в края на първата седмица, а в края на втората или смърдяха така, че трябваше да се отстранят от опита или изглеждаха сякаш всеки момент ще им пораснат крачета и очички и ще се превърнат в пухкава форма на живот.

 

Защо храната от McDonald's не се разваля с времето, се запита още в края на 2015-а година професионалният готвач и управителен директор на сайт за хранителни проучвания Кенджи Лопес. Споделяйки в личния си профил в Serious Eats шокът си от срещата с 12-годишен Бик Маг и 6-годишно детско меню, закупени от веригата, вещият учен и кулинар реши да разгадае мистерията.

 

В сандвичите на McDonald's НЯМА повече консерванти и изкуствени добавки, отколкото в останалите продукти от вида, предлагани от други фаст фууд заведения. След като химичният и биологичният анализ не дадоха отговор, Лопес се зарови по-дълбоко в проучванията си. Но уви – цяла година удряше на камък. Оказа се, че солта не е виновник за „мумифицирането“ на ястията от McDonald's. Нямаше тайни съставки, нито откриваем вселенски заговор и извънземно участие, както шепнеха злите езици.

 

Храната от McDonald's не се разваля заради водата – откри с радост един ден Лопес, а след това обясни на света странното явление на десетилетните сандвичи и картофки, които изглеждат като нови. Водата е онази среда, нужна на всички микроорганизми да съществуват. Ако няма влажна среда, няма и мухъл. За разлика от всички останали сандвичи и хабургери по света, тези на McDonald's залагат на липса на влага чрез бързо изпарение. Иначе казано влагата напуска сандвича преди в него да има време да се стартира процес на гниене.

 

Как се правят сухи сандвичи и картофки. За разлика от повечето хамбургери, тези на McDonald's са изключително тънки и имат малко сос. Мръвката, която съдържа основната влага, е така изтънена и осолена, че само за ден може да изсъхне напълно. Същото важи за хлебчето, пък дори и за соса, който след няколко дни се превръща в прах. Така средата на сандвича не позволява на мухълните гъби да се развият в липсата на хидрататция.

 

Не винете McDonald's за тънките питки, сиренца и месца – има си причина, отбелязва Лопес, като обяснява, че миниатюрните и изтънени порции са единствената възможност да се запази визуалната свежест на продуктите. Изследователят успява да развенчае мита за особената вредност на храната от McDonald's, като обяснява, че тя е толкова вредна, колкото и всяка друга от вида й. Свежата визия на продуктите, запазена с години, не ги прави по-разрушителни за тялото в пресен вариант.

 

Как можем да се развали сандвич от McDonald's? В заключение на труда си Лопес разказва и как можем да накараме хамбургер от McDonald's да мухляса. Трябва просто да го приберем в найлонов плик. Така влагата не може да напусне продуктите, изправяйки се в околната среда. И само за седмица ще имаме мухъл, какъвто би образувал всеки друг сандвич.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Нови открития за вредите от fast food

Наред с познатото затлъстяване и сърдечно-съдови проблеми, учените добавиха разрушаване на мозъка, загуба на усещането за ситост и развитие на алергии виж още »

Колата руши тялото от „входа“ до „изхода“

Как с бутилка Кока-кола си вредим – от зъбите и езика, през хранопровода, стомаха, вътрешните органи и червата, та чак до настроението и усещане виж още »

Интересни факти за хамбургера

Любопитно за една от най-консумираните храни в света.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта