Регистрация

Редовното хапване на пресен лук подобрява здравословното състояние

11 Apr 2018   /   nina123   /   Видяна: 2116
Редовното хапване на пресен лук подобрява здравословното състояние

Зеленият лук се грижи за храносмилането и перисталтиката, набавя на тялото важни витамини и елементи, разкрасява и подобрява кръвосъсирването.

 

С навлизането в месец април хранителните навици на българина се променят. Тежките меса и пържените храни в менюто остават на заден план, а като фаворит на трапезата се настаняват пресните салати. Богати на витамини и фибри, лесни за храносмилане и носещи леко усещане, те допринасят за свалянето на някое и друго килце и за прогонване на последните остатъци от пролетната умора.

 

Зеленият лук е една от най-ценните съставки на пролетната салата. Той позволява използване в широка гама от зеленчукови предястия. За традиционалистите се вписва идеално в комбинация с репички и листни зеленчуци или замества стария лук в салатите с домати и краставици. Модернизаторите му се радват в комбинации с домати и киноа, варени яйца с майонезен или млечен сос, добавка към горчичени дресинги. Дори и любителите на мръвката го приемат за добра компания на печеното агнешко, свинско, пилешко и дори риба. Този продукт е чудесен партньор на повечето предястия и основни. И има защо.

 

Зеленият лук съдържа много повече витамини от зрелия. В него има оптимални дози провитамин А, както и витамини от групата В, аскорбинова киселина (витамин С) и витамин РР. Сред най-важните за здравето елементи, с които ще ви дари стрък пресен лук несъмнено е голямото количество желязо. Затова консумацията му е важна част от диетата на бременните жени, хората, страдащи от анемия, кръводарителите и малките деца... които за съжаление не са фенове на вкуса му. Страдащите от сърдечни проблеми могат да го хапват заради ценния калий в състава му.

 

Зеленият лук подобрява метаболизма, пише dir.bg. Той е прекрасен помощник в борбата с излишните килограми, защото спомага по-бързото разграждане на веществата в стомаха. Бори запека и нередовния стомах, но НЕ БИВА ДА СЕ ПРИЕМА ОТ ХОРА С ЯЗВА И КИСЕЛИНИ. Въпреки че провокира апетита, спомага за леснто горене на калории и особено мазнините в тялото. Затова е идеална комбинация към меса и мазни храни.

 

Зеленият лук съдържа фитонциди и кверцетин. Фитонцидите са вид естенствени вещества със силно противовъзпалително действие. С хапване на пресен лук ще излекувате вътрешни инфекции в тялото и ще заздравите имунитета. Възпаленията и неприятните пъпки по кожата ще завехнат по-бързо, белезите ще избледнеят по-добре. Тенът се изразвнява и заглажда. Кврецетинът пък е антиоксидант, който бори пролетната умора, заздравява кръвоносните съдове и отървава дамите по-лесно от ефекта на портокаловата кожа. Допринася за костната здравина и гъстотата на косата.

 

Само по един стрък пресен лук на ден прави чудеса. На всички гореизброени ефекти можете да се радвате само ако проявите постоянство в консумацията на миризливия зеленчук. Става въпрос за ежедневното хапване на 1-2 стръка зелен лук, добавен към меса, салати или дресинги. Ако съумеете да прекарате един месец на тази диета, голяма част от дефицитите на вещества в тялото ви ще бъдат запълнени. Имунната система ще е устойчива и здрава, а външността видимо ще се подобри.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Левурда – модерен, вкусен и много полезен зеленчук

Левурда бори пролетната умора, регулира стомаха и червата, понижава кръвното налягане, теглото и холестерола и носи уникален вкус и визия на солените виж още »

Как бабите ни са се лекували с лук

Сярата в сока от глава лук бори възпаленията, облекчава гърлото и сваля температурата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта