Регистрация

Чай и твърдак борят вълните в променливото лятно време

03 Jul 2018   /   nina123   /   Видяна: 1457
Чай и твърдак борят вълните в променливото лятно време

Ако ви обливат горещи или студени вълни през лятото, топъл чай или минимално количесво твърд алкохол ще ви спасят от дискомфорта.

 

Лятото е натоварващо за организма време, когато тялото се поставя на безпощадните метеорологични изменения, натоварващи особено сърдечно-съдовата система. Леки аномалии в кръвното налягане често предизвикват обливане от неприятни студени или топли вълни. Доказано е, че всеки 2-ри европеец не се вписва в средната си норма за добра работа на кръвоносната система, затова и близо 50% от населението на Европа страда от вълни, особено през летните месеци.

 

Вълните най-често се придизвикват от рязка смяна на температурата, когато кръвоносните съдове трябва да заработят в друг ритъм, за да поддържат нормалното оросяване на крайниците и мозъка. Тогава през тялото преминава студена или топла пот, която се дължи на рязкото разширяване или стесняване на кръвоносните съдове в зависимост дали градусите скачат или падат. С преминаването на Нефелий през Балканите този дискомфорт се обостря. Но освен неприятно усещане, той носи със себе си и риск от задълбочаване на сърдечно-съдовите проблеми, алармират експерти.

 

Под студената или топлата пот се крие опаснос от инфаркт, но това е само най-тежкият проблем. Очертаването на разширени вени, пукане на капиляри и кожни оцветявания, следсвие на вълните могат да бъдат забелязани по-често. Какво да правим, когато времето навън си играе със сърдечно-съдовата дейност, а синоптиците предвещават да остане все така променливо? Израелски експерти в YouTube съветват да посегнем към напитките, но много разумно.

 

Топъл чай успокоява потните вълни. Особено през лятото тялото на хората, живеещи в умерените ширини има нужда да вирее на топло. Ако времето не отговаря на стандартите, то внесете друг климат в организма си с една чаша топъл чай. Температурата му трябва да е между 50 и 70 градуса. Тази терапия е подходяща за хората с ниско кръвно налягане, защото задвижва кръвта и нормализира функционалността ѝ.

 

Хората с високо кръвно могат да си позволят 20 грама аперитив при потни вълни. Ако обаче наблюдаващият лекар ви е забранил да се докосвате до чашката, не спазвайте тази инструкция в никакъв случай. 20 мл ракия, водка, уиски или друг „твърдак“ най-вероятно ще орегулира сърдечно-съдовата дейност и вълните ще престанат. Много по-добре е в жегите да залагате на топли напитки и на силен алкохол в минимални количества, отколкото да се „разхлаждате“ пиейки ледена вода, бира или добре изстудени безалкохолни.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сензационно: Трябва да си пийваме солено в жегите

Подсолената вода и айрана са перфектната здравословна хидрататция в горещото лято. виж още »

Какво да си хапваме през жегите

Салатите, тараторът, плодовете и чайовете ще ни спасят от дехидратация. виж още »

БЧК – Какво да не ядем и пием през жегите

Противно на обществените нагласи, оказва се, че бирата и сладоледът са „убийци“ в горещото време. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта