Регистрация

Хранителните навици, които ни убиват

11 Jan 2018   /   nina123   /   Видяна: 2568
Хранителните навици, които ни убиват

Най-честите грешки, които човек ежедневно прави в своето хранене и така скъсява живота си.

 

Човек свиква с рутината в своето ежедневие и често не се сеща да се откаже от малките неща, които бавно го погубват. Тук не става въпрос само за цигарите, алкохола, мазните мръвки и липсата на физическа активност, които са виновници за смъртта на стотици милиони хора всяка година. Оказва се, че и други фактори в делника са също толкова опасни, пише списание Обекти, позовавайки се на американско проучване за 20-те най-вредни човешки привички, косвено виновни за смъртността на населението.

 

Оказва се, че от 20 точки, 9 са свързани с храненето, защото то може да донесе здраве и виталност, но и да разболее, ако не се отнасяме към него с нужната доза съвестност. Изследователите, провели проучването, нареждат факторите по значимост и процент на населението, което обхващат. Затова ето 9-те най-вредни хранителни навика, които човечеството има и които са виновни за загубата на човешки животи:

 

1. Изключването на плодовото хранене. Мнозина забравят, че едно от междинните хапвания за деня трябва да представлява изцяло плодове или прясно изцеден сок от тях. Така лишават тялото си от множество жизненоважни витамини и минерали. С годините този проблем започва да се отразява на цялостното здраве.

 

2. Поръчването на храна за вкъщи през уикендите. Тази модерна практика продължава да набира сила, но истината е, че когато поръчаме храна с доставка, това обикновено са теснетни изделия и мазни продукти. Така хем не се раздвижваме, за да си я купим или сготвим, хем ядем висококалорични и нискокачествени ястия.

 

3. Добавянето на захар към кафето и чая. Ще си кажете „какво пък толкова – 1 лъжичка не е проблем“. Да – днес не е, но изчислете колко захар сте приели с ободрителните си напитки само за последния месец. Количеството е стряскащо. По-добре си изберете алтернативен подсладител като мед или канела.

 

4. Тарашенето на хладилника след вечеря. Оказва се, че мнозина имат навика да проверят какво има за дохапване след като приключат с вечерното хранене. И според намерените „находки“ са склонни да приемат толкова калории, колкото съдържа и уж последното им за деня ядене. Освен това късно вечер не е добра идея да се приемат още продукти. По-добре помислете дали наистина сте гладни, преди пак да се хванете за вратата на хладилника.

 

5. Прекомерна консумация на кафе. Оказва се, че арабското вино се пие доста недобросъвестно от мнозина. Разбираемо е да се подкрепите с 1-2 дози през деня, но не и всеки път да си взимате по чаша, щом минете покрай автомата в офиса.

 

6. Прекаляване с газирани напитки. Те са сред основните виновници за развитието на наднормено тегло и затлъстяването. А то от своя страна пречи както на пълноценния живот, така и на повечето вътрешни органи да функционират правилно. Газираното е вредно за фигурата и стомаха, така че радвайте му се умерено – и без това не дава много реални поводи за наслада.

 

7. Приемане на повече от 5 грама сол дневно. Хората не се замислят дали могат да сложат по-малко сол на салатата или домашно направената си манджа. Често това е навик, който ни докарва по около 3-5 грама още сол над дневно допустимото или двойно повече от полезното. И докато не можем да се спасим от солта, сложена в полуфабрикатите и купените храни, то поне да се лишим от части от тази сол, която сами добавяме в менюто си. Помислете по този въпрос, когато си отваряте поредната консерва или пакетче чипс. А защо не и докато готвите?

 

8. Употреба на алкохол над седмичния лимит. Често хората пазят поведение през делничните дни, като си сипват по чаша вино на вечеря. Но когато дойде „Свети Петък“ и „Лочната събота“, буквално се оливат. Така че не гледайте колко сте изпили вчера и онзи ден, а си пресметнете средно по какви количества се налага на черния ви дроб да преработи за последната седемдневка. Така ще разберете, че дори и да сте имали сух период от няколко дни, сте си наваксали повече от необходимото.

 

9. Дояждането на храната на децата. Това е грешка, която правят само семейните. След като вечерята е приключила, мама, татко, баба или дядо поглеждат какво е останало в чинията на децата и го донабутват в устата си. Ето ви още около 200 излишни калории, погълнати за минимално време. Няма сигурни съвети как да се отървете от този навик, но има сигурни доказателства, че това действие определно вреди на здравето ви.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Храни, които уморяват и изтощават

Защо след ядене се чувства умора и кои храни взимат енергията вместо да зареждат с такава?   виж още »

5 факта за храните, които индустрията не желае да знаете – част 1

Месото и морските дарове от ферми е бъкано с антибиотици и отрови, храната съдържа повече захари, отколкото подозираме, а млечните продукти не са исти виж още »

Хранителните навици на мъжете, които дамите ненавиждат

Какво не харесват жените в мъжкия начин на хранене? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта