Регистрация

Хладна вода бори морното време

10 Jun 2019   /   nina123   /   Видяна: 1644
Хладна вода бори морното време

Вода, с малко по-ниска температура от стайната, тонизира тялото в жегите.

 

Лятото вече се задава не само според календара, но и в климатичните особености. Въпреки проливните дъждове, които се сипят навред из страната, навън е жегаво и душно, а тялото се поти, проявявайки особен апетит към студените течности. Но НЕ бира, студен чай и ледена вода са напитките, които ще ви спасят от усещането за мор. Според експерти това е водата, но с определена температура.

 

Как реагира тялото на студените питиета? Когато се опитате да потушите жегата с ледена напитка, вие автоматично шокирате целия си организъм с голяма температурна разлика. Потенето в този момент се засилва и изстудената ви сърцевина разбира жегата навън още по-осезаемо. Освен това гърлото ви страда неистово от разликата. Доказано е, че рискът от рак на гърлото се повишава с 9%, ако консумирате много студени (под 6 градуса) или много топли (над 70 градуса) напитки. Ще стигне и до 15%, ако към тях върви и цигара. Така че не се подвеждайте по лъжливото усещане за нужда от ледено пиво, студени чай или вода, шейкове.

 

Водата бори жегите най-добре. Ако прибегнете към кафе или алкохол, това ще доведе до някаква степен на дехидратация, зависеща от количествата на напитката, идивидуалните специфики на организма ви и дали е погълната на гладно или не. Айрянът, който е далеч по-добра алтернатива, трябва да се приема разумно подсолен. Защото по-голямото количество соли ще издърпат водата от клетката и ще я запратят в междуклетъчното пространство. Така хем ще се дехидратирате, хем ще получите неприятни отоци. Плодовите сокове и фрешове са носители на голямо количество въглехидрати, които ще повишат апетита ви, а гладът в жегите не е нужен. Водата пък просто измива шлаките от тялото, изкарвайки ги чрез потта. И щом я губите активно заради топлината, то е нужно и активно да си я набавяте.

 

Пийте вода с близка до стайната температура. Ако е прекалено студена, ще предизвика гореспоменатото усещане за по-висока външна температура и ще застраши здравето на гърлото ви. Ако пък е с температурата на околната среда, най-вероятно няма да усетите облекчаване на жаждата и търсената разхлада. Затова пийвайте вода с температура около 20-23 градуса.

 

Как се намира вода с правилната температура? Имате няколко варианта. Ако на работното място разполагате с хладилник, приберете бутилка вода в него, а друга дръжте на стайна температура. Когато решите да изпиете чаша от нея, си налейте 2/3 от стайната и 1/3 от хладилната. Така ще е идеално темперирана. Друг начин е да приберете чаша топла вода за 15 минути в хладилника и след това да я изпиете. Препоръчва се консумацията на 250 мл на екс на малки глътки пет пъти на ден в рамките на 8-9 часов работен ден. Така ще контролирате идеално усещането за жега, жаждата и потенето.

 

Друга идея е да имате голямо шише с вода на стайна температура (ако сте в движение с кола например) и просто да си купувате по шише силно изстудена вода и да ги смесвате. Затова си носете чашки със себе си. Правилното оводняване в жегите е важно за здравето, а и носи усещане за жизненост и комфорт. Ако сте се нахранили обаче, отложете пиенето на вода с 40 минути след яденето, дори и да усетите жажда. В противен случай ще се появи неприятна тежест, идваща от разреждането на стомашните сокове, което възпрепятства храносмилането.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво се прави при причерняване от слънце и жега

Добрата хидратация и избягването на алкохол и газирани напитки пази от причерняване.   виж още »

Сензационно: Трябва да си пийваме солено в жегите

Подсолената вода и айрана са перфектната здравословна хидрататция в горещото лято. виж още »

БЧК – Какво да не ядем и пием през жегите

Противно на обществените нагласи, оказва се, че бирата и сладоледът са „убийци“ в горещото време. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта