Регистрация

Хелоуин – празник на демоничните сладкиши, бисквити и тикви

31 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 3680
Хелоуин – празник на демоничните сладкиши, бисквити и тикви

Развихрете въображението си за направата на най-оригиналните ястия за деня на Вси светии.

Днес е Хелоуин – езически празник, на който се радват малки и големи в голяма част от англоговорящите страни. Доскоро познат в България само от филми и клипове, в последните години се налага като традиция, особено сред най-малките. В опит да подражават на своите връстници от Острова и САЩ, малчуганите се предрешават като страшни чудовища и плашещи същества и обикалят домовете на хората, питайки ги дали ще им дадат сладкиш или соленка или ще трябва да понесат някои неприятен трик, като заливане с вода, целене с домати и яйца, драскане на стената пред входната врата.

Ако и вие сте обзети от духа на празника или просто искате да сте в тон с „модата“, то се пригответе на вратата ви да застанат неочаквани малки гости в търсене на нещо за хапване. Можете да ги изненадате приятно, като сте се заредили с инвентар от лесни печива, украсени в духа на Вси светии.

Дори и да не разполагате с време за готвене, можете да се доверите на продукти от хранителната верига. Запасете се с гъст червен конфитюр, кетчуп, сладки и солени бисквити, които да бъдат по-големи на размер. Можете да добавите в кошницата си флакон бита сметана и прошуо.

Имайки предвид, че прошутото наподобява оголена плът, която може да бъде донашарена с кетчуп за опълнителни „кръвоизливи“, използвайте въображението си да обрисувате солените бисквити по всевъзможни плашещи начини. Върху сладките можете да оформите лица от кръв (мармалад), като очите и устните се дорисуват със сметана. Същите трикове можете да използвате дори ако печете домашни курабийки или соленки. Още по-добре ще се получат, ако разполагате с сгъваеми метални резачи за тесто, защото още преди печене можете да ги сгънете като призраци, тикви, вещерски шапки, а след това рпосто да използвате продуктите за украсата.

Нека всеки, който е решил да чества празника по религиозни съображения, знае, че Хелоуин НЕ е християнски празник. Според православния и католическия календар денят на Вси светии в християнството се чества в първата неделя след Петдесятница. Хелоуин е традиция с келтски произход, свързана с посрещането на Новата година, която според северните племена настъпвала в нощта между 31 октомври и 1 ноември. Легендата разказва, че под прикритието на нощта духовете на всички хора, умрели през изминалата година се връщат на земята, за да търсят човешко тяло, в което да се вселят. За да спасят плътта си от нашествието на мъртъвци, келтите гасяли светлините и се обличали като страшни чудовища. Така вярвали, че ще уплашат и отпратят неканените гости.

Но ако на вратата ви почукат групичка дечита, трудно ще можете да ги уплашите безнаказано. За сметка на това ги зарадвайте с обяснението, че щом им давате нещо за хапване, те са длъжни да прогонят злите сили, опитващи се да влязат в дома ви. А след това можете да се насладите на целия ритуал на мъниците по плашене на несъществуащи обекти.

Екипът на kulinarno.bg ви пожелава весело изкарване на нощта на Вси светии, независимо дали сте от страната на празнуващите или те се забавляват благодарение на вас. 

 

Рецепти за сладки и соленки за Хелоуин - вижте ТУК.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сладкиши за Хелоуин от обикновени бисквити

Ако нямате време и желание да печете сладкиши за Вси Светии, просто декорирайте готови такива.   виж още »

Защо на Хелоуин се прави фенер от тиква

Историята за фермера Джак, тиквения фенер и духът, който броди, носейки горящ огън в тиква. виж още »

Модерна и практична украса от храна за Хелоуин

Накичете празнично дома си с „демонични“ подръчни хранителни продукти и собственоръчно направена украса за Деня на Вси Светии. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта