Регистрация

Хагис – комбинация от шотландска култура и агнешка карантия

21 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 5117
Хагис – комбинация от шотландска култура и агнешка карантия

Гнусното на пръв поглед ястие хагис е забранено за продажба в някои страни, но мнозина копнеят за шанса да го опитат.

В света има храни, които определено не биха се понравили на чуждоземци, особено ако разберат как и от какво се приготвят. Експериментаторския дух на едни и гнусливостта на други са склонни да определят едно и също ястие като уникален апетитен показател за дадена култура или пък да го принизят под събирателното „бливоч“, като категорично покажат, че то няма шанс да попадне в устата им.

Светът е пъстър заради разнообразието от вкусове, уникално за всеки човек. Затова едни си хапват печени морски свинчета, други си правят чипс от скакалци и хлебарки, трети празнуват с пълнена камила с агне, в което има пилета, в тях – риби, а в рибите – яйца. Други пък са склонни да сложат в устата си толкова люта чушка, способна да убие човек или пък да пият сока и да си хапват вътрешността на замътено патешко яйце с още недооформено патенце вътре. И в цялата шарения от предпочитания и традиции, абстрахирайки се от дозата гнусотия, се вижда красотатата на многообразието и културната принадлежност на народите.

Дали е гнусно или пък вкусно – решете сами – когато ви представим шотландското национално ястие – хагис. То се готви след коленето на овца или младо агне. Стомахът се почиства добре, но се запазва цял. А в него се нарязват на парчета сърцето, измитите черва, белия и черния дроб и въобще всякакъв вид карантия, който изпада от животното. В някои рецепти за хагис всички вътрешности се минават през месомелачка. След това се смесват с наситнен лук и ароматни подправки и стомахът се пълни. Балонът с карантия се вари в голяма тенджера между 2 и 4 часа, а след това се сервира за основно или предястие, с което се пийва нещо алкохолно.

Още преди десетилетия САЩ забранява направата и продажбата на хагис на американска територия. Редица европейски страни следват нейния пример. Що се отнася за България, едва ли хората, обявили за национално ястие шкембето, биха се погнусили от пълнения с вътрешности овчи стомах. Отгоре на всичкото разбираме, че любимото мезенце на предците ни – бахурът е всъщност близък родственик на скандалния хагис. Той също се приготвя от наситнена или смляна карантия с подправки, която обаче се натъпква в черво.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво да си сготвим с остатъците от Гергьовден?

Салата, пай или вкусна яхнийка „връщат живота“ на печеното агънце.   виж още »

Рецепти с кенгуру, ему и ехидна влизат в тасманийски музей

Стара австралийска готварска книга описва кулинарния подход на белите заселници към местните животински видове. виж още »

Близалки с вкус на алкохол и мезенца

На американския пазар с огромна слава се гордеят близалки с вкус на бира, вино, синьо сирене, бекон и майчина кърма.  виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта